Кожен з нас створює близько 1,7 МБ інформації щосекунди. Всі ці дані необхідно десь зберігати: безпечно та безперебійно. Ідеальним рішенням стає центр обробки даних. І з кожним роком у світі з'являються все нові проєкти спеціалізованих місць для розміщення інформації.
Команда GigaCenter відібрала 7 найбільших центрів обробки даних у 2024 році.

7 місце – Yotta NM1

ЦОД Yotta NM1 розташований в Індії. Об'єкт належить Yotta Infrastructure — одному з брендів найбільшого гіганта сфери нерухомості Південної Азії Hiranandani Group. 
Він займає одну з п'яти будівель Integrated Yotta Data Center Park. Загальна площа парку — 72 843 метрів квадратних. Після завершення будівництва він запропонує своїм клієнтам 30 000 шаф для розміщення інформації.

NM1 — найбільший сертифікований дата-центр Tier IV в Азії та другий за розміром у світі. Будівля має власну інфраструктуру електропостачання. Найближчим часом Yotta планує використовувати екологічно чисті джерела енергії.

6 – QTS Metro Data Center

QTS Atlanta Metro Data Center знаходиться в Атланті, США. Його площа становить 91 974 метрів квадратних. Компанія QTS викупила її у 2000 році та реконструювала. Загальна вартість проєкту сягнула 80 мільйонів доларів і 6 років роботи команди.
Metro Data Center по праву є зеленим “ЦОД” та має золотий рівень сертифікації від LEED — один з найпопулярніших видів добровільної сертифікації екологічного будівництва.

5 – Lakeside Technology Center

Об'єкт знаходиться в Чикаго та в 90-х роках слугував паперовою фабрикою. Проте у 1999 році компанія Digital Realty Trust викупила її та переобладнала в дата-центр. Наразі Lakeside Technology Center займає площу в 102 193 метрів квадратних. Він споживає понад 100 МВт електроенергії, що робить його найбільшим споживачем в Іллінойсі, за яким слідує чиказький аеропорт О'Хара.
Іншою особливістю ЦОД є його система охолодження. В її основі використовують охолоджену рідину, схожу на розсіл, що зберігається в резервуарі на 32 тисячі кубометрів. Цей величезний резервуар також служить накопичувачем теплової енергії, що додатково скорочує витрати завдяки роботі холодильних установок у непікові години.

4 – Utah Data Center

ЦОД штату Юта також відомий як дата-центр Національної ініціативи розвідувального співтовариства з питань кібербезпеки. Його площа — 139 354 метрів квадратних. Utah Data Center розрахований на зберігання величезних масивів інформації, тому клієнти можуть розміщувати там інформацію в порядку ексабайтів або більше.
Об’єкт було завершено у 2019 році, на його будівництво було витрачено приблизно 1,5 мільярда доларів. Він споживає близько 65 мегаватів електроенергії, що коштує близько 40 мільйонів доларів на рік.

3 – SuperNAP

Центр обробки даних Switch SuperNap розташований у Лас-Вегасі, США. Його площа — 325 160 метрів квадратних. Об’єкт, сертифікований Tier 4 та працює на високоефективному джерелі живлення, який має найнижчу ціну за 1 кВт-год в усьому штаті. Холодильні агрегати також є найсучаснішими. Вони можуть перемикатися між кількома режимами охолодження.

 2 – Range International Information Group

ЦОД Range International Information Group розташований у провінції Хубей у Китаї. Він займає площу 585 289 метрів квадратних. Це майже дорівнює розміру Пентагону.
Range International Information Group співпрацює з IBM. Фахівці Range International стверджують, що всередині розташовані суперцентри обробки даних четвертого покоління та хмарних обчислень.

1 — Data Center Citadel

Цитадель, який також належить компанії Switch, є найбільшим кампусом ЦОД у світі. Він розташований у штаті Невада і займає площу 668 901 метра квадратних. 
Кампус Citadel розташований у зоні низького ризику стихійних лих. Вітер — одна з небагатьох природних стихій, яка становить загрозу для цього регіону. Адже об’єкт знаходиться у пустелі Невада. Компанія бореться з цією загрозою за допомогою своєї резервної системи дахового центру Switch SHIELD. Це запатентована система, що складається з внутрішнього та зовнішнього даху з відстанню в 9 футів між ними. Обидва дахи є сталевими, непробивними, водонепроникними та здатними протистояти вітрам зі швидкістю до 200 миль на годину.
Цитадель оточують бетонні стіни заввишки 6 метрів. Крім того, територію цілодобово патрулюють висококваліфіковані співробітники служби безпеки. ЦОД також має власну пожежну частину.