Існує стереотип, що дата-центри — це  складна та не цікава тема. Проте ця сфера вміщує в себе багато незвичайних технологій, секретів та вражаючих чисел, які дивують світ. Тому у статті розглянемо найбільш дивовижні факти про ЦОД, про які ви навіть не підозрювали. 

Перший у світі 

Перший у світі центр обробки даних був побудований на початку 1960-х років компанією IBM у Нью-Йорку. Вченим вдалося створити обчислювальну систему IBM 360/91, яка стала справжнім проривом в обчислювальних технологіях, адже забезпечила першу автоматизовану систему для управління та зберігання інформації.

IBM 360/91 була масивним мейнфреймом, який міг обробляти до 50 мільйонів команд на секунду. Вона була розміщена у спеціально спроєктованій будівлі з фальшпідлогою та вдосконаленою системою кондиціонування повітря. Саме ця обчислювальна машина заклала основу для більш традиційних центрів обробки даних, які ми бачимо сьогодні.

На розвиток дата-центрів вплинув бум доткомів

На початку 1980-х почали з'являтися перші персональні комп'ютери. Так вони значно поступалися функціоналу сучасних, займали набагато більше місця і створювали нові масиви інформації. Це вплинуло на розвиток ЦОД та справжній поштовх для ринку створив бум доткомів — період, коли компанії почали масово переводити бізнес та процеси в онлайн світ. Аби забезпечити цілодобову та безперебійну роботу таких сервісів, компанії почали створювати спеціальні кімнати з обладнанням — серверні. Дуже схожі на ті, що розташовані в машинних залах ЦОД сьогодні.

Найбільший у світі дата-центр

Найбільшим центром обробки даних у світі є China Telecom Data Center. Його площа сягає майже один мільйон метрів квадратних та розташований він у самому центрі технологічної індустрії Китаю. China Telecom володіє мережею з понад 400 об'єктів критичної інфраструктури.

Серце China Telecom Data Center — потужна мережа серверів і маршрутизаторів, яка забезпечує обмін даними для клієнтів у всьому світі. Ця мережа підтримується надійною інфраструктурою безпеки, яка включає кілька рівнів автентифікації, шифрування та заходів фізичної безпеки для забезпечення безпеки та цілісності інформації клієнтів.

Дата-центри споживають величезну кількість енергії

Сумарно всі центри обробки даних світу споживають неймовірну кількість енергії. Згідно зі звітом Міжнародного енергетичного агентства у 2020 році дата-центри вже споживали більш як 1% світового споживання електроенергії. І за прогнозами експертів у 2023 році споживатимуть понад 8% світової електроенергії. 

Сьогодні ЦОД будують не тільки на суші

Центри обробки даних можуть бути під водою. Microsoft створила підводний дата-центр, який розташований біля узбережжя Шотландії — проєкт отримав назву Nautilus. Він живиться від підводних турбін, які виробляють електроенергію від руху океану.
Проте проєктування IT-інфраструктури під водою давно не межа для IT-фахівців. Нещодавно американський стартап Lonestar отримав фінансування у розмірі п'яти мільйонів доларів на створення дата-центру на Місяці. Компанія хоче побудувати ряд центрів обробки даних на Місяці та створити життєздатну платформу для зберігання даних.

Найбільш захищений дата-центр

Ним можна сміло назвати центр обробки даних Bahnhof Pionen у Стокгольмі, Швеція.
Bahnhof Pionen розташований на 100 футах під гранітною основою білих гір у Стокгольмі. Об’єкт знаходиться у колишньому ядерному бункері часів холодної війни, який був розроблений, щоб витримати ядерний вибух. Сама будівля оточена залізобетонними стінами товщиною кілька футів, що робить її практично непроникною для фізичних атак.
Але фізична безпека — це лише початок. Центр обробки даних також захищено найсучаснішими засобами кібербезпеки, включаючи біометричні системи аутентифікації, багаторівневі брандмауери та передові системи виявлення вторгнень. Центр обробки даних також має систему резервного живлення, яка включає дизельні генератори та батареї, що гарантує продовження роботи  навіть у разі відключення електроенергії.

Існує світова мапа дата-центрів

Карта центрів обробки даних — це технологічна візуалізація, яка відображає розташування об'єктів критичної інфраструктури у всьому світі. Тобто кожен з нас може переглянути розташування дата-центрів в будь-якій точці світу. Карта щодня оновлюється спеціалістами, щоб відобразити останні зміни в цій сфері. Сьогодні таких об'єктів налічується понад 2535. 

В яких країнах зосереджено найбільше дата-центрів

FLAPD — це основний ринок центрів обробки даних світу, який володіє найбільшою кількістю дата-центрів. До нього входять такі міста як Франкфурт, Лондон, Амстердам, Париж та Дублін. 
Разом вони споживають рекордну кількість електроенергії — більш як 3,5 ГВт. 

Найменші дата-центри світу

Інколи дата-центри можуть вміщуватися в невеликі контейнери. Зазвичай їх так і називають контейнерними. Для проєктування таких ЦОД використовують стандартні ISO контейнери розміром 20-40 футів — від 6 до 12 метрів, які легко транспортувати. Їх найбільша перевага — мобільність. Такий дата-центр можна розібрати, перевезти та встановити на новому місці всього за 48 годин. А це ще допомагає закрити й іншу потребу бізнесу — захищеність критичної інформації.

Проте незвичними фактами та цифрами можуть вразити не лише дата-центри світу, але й українські ЦОД. Так дата-центр GigaCenter входить до ТОП-3 кращих ЦОД України (за версією журналу “Мережі та Бізнес”).
GigaCenter —  дата-центр, що надає послуги colocation для всіх сфер бізнесу та держави. Категорія відмовостійкості дата-центру – TIER III. Це означає, що дата-центр працює безперебійно, а допустимий простий на рік становить лише 1,6 години. За шість років GigaCenter не простоював жодного дня. 
На сайті компанії ми ведемо лічильник безперебійної роботи – зараз на ньому 3287 днів. А ще це 108 місяців, 432 тижні та 157776 годин. 
А ще сьогодні дата-центр GigaCenter святкує своє 9-річчя. За цей час ми створили відмовостійку IT-інфраструктуру, якій довіряють сотні клієнтів зростили надпотужну команду та отримали безцінний досвід. Тому сьогодні краще за нас розкажуть не слова, а цифри, якими ми пишаємося.

Сьогодні GigaCenter це:
  • понад 9 років досвіду;
  • більш як 43 крутих IT-спеціалістів;
  • дата-центр входить в ТОП-3 найкращих ЦОД України;
  • понад 1200 м2 для розміщення критичної інформації клієнтів;
  • технічна підтримка 24/7/365;
  • більш як 300 реалізованих проєктів;
  • понад 3287 днів безперебійної роботи;
  • 99,982% — гарантія якості SLA;
  • понад 350 серверних шаф для розміщення інформації клієнтів.