Журнал "Мережі та Бізнес" провів щорічне дослідження ринку ЦОД України. З дозволу редакції публікуємо короткий огляд матеріалу у розрізі українського сегменту та ЦОД GigaCenter.

Через кілька років стагнації ринок ЦОД України починає розвиватися. Експерти прогнозують, що у 2021 році сфера дата-центрів зросте на 10-12% у грошовому еквіваленті у порівнянні з попереднім роком. Таку динаміку не можна співставити з розвитком ринку хмарних сервісів, але загалом позитивне зростання за пандемії вже плюс.
Відповідно до зібраної інформації, а також прогнозів аналітиків “Мережі та Бізнес” обсяг ринку дата-центрів України досягне 430–440 млн грн у 2021 році, що вище за прогноз, який робили ключові “гравці” на початку року. Нижче наведено динаміку розвитку обсягу ринку ЦОД у період 2018-2021 років.

Обсяги ринку ЦОД в Україні 2018-2021

Динаміка розвитку обсягів ринку ЦОД у період 2018-2021 рр.

Причини зростання ті ж, що й у всьому світі — пандемія, карантин, віддалена робота і зростаючий попит на хмарні сервіси. Раніше ми писали про головні тренди ринку ЦОД.

GigaCenter у 2021 році показав стрімке зростання

Одним з основних гравців ринку, який показав хороші результати роботи у 2021 році, став дата-центр GigaCenter.
Команда ввела в експлуатацію новий модуль на 34 стійки загальною потужністю 150 кВт. Також було модернізовано систему гарантованого електропостачання: збільшено загальну потужність, повністю оновлено парк обладнання.
Зараз у GigaCenter використовують три генератори, що працюють у паралельному режимі — два основних та один у гарячому резерві. При новій схемі в роботі будуть перебувати всі три генератори, а навантаження рівномірно розподілиться між ними. У разі позаштатної ситуації і відключення одного з генераторів ДГУ, що залишилися, все одно зможуть забезпечити 100% необхідної потужності. Такий варіант електропостачання вигідніший з економічної точки зору, ніж використання окремо встановлених генераторів, кожен з яких розрахований на повну потужність ЦОД. Також при використанні такої схеми в майбутньому можна нарощувати СГЕ без заміни парку обладнання.

GigaCenter

“Карантин та його наслідки так само залишаються одним з основних факторів впливу на ринок ЦОД України. Як і раніше, формат віддаленої роботи, підвищення попиту на хмарні сервіси, стрімка цифровізація бізнесу стимулюють появу нових клієнтів у дата-центрах. Існуючі замовники масштабують IT-інфраструктуру. Все це призводить до збільшення попиту на послуги колокейшн як світового, так і українського ринку комерційних ЦОД — каже СЕО GigaCenter Назарій Курочко. Якщо говорити про негативні фактори, то через вплив пандемії та карантинних обмежень, як і раніше, відзначаються затримки з постачанням обладнання, аж до декількох місяців, що в результаті затримує терміни реалізації великих проектів замовників”.

Плани команди на 2022 рік

Компанія поставила перед собою масштабні завдання на 2022 рік. Серед них: будівництво двох індивідуальних клієнтських модулів місткістю 10 IT-стійок кожен. Здебільшого такі роботи пов'язані зі збільшенням кількості запитів від клієнтів банківського сектора, яким потрібний резервний майданчик для розміщення «дзеркала» своїх сервісів. До кінця наступного року можливо створення ще одного додаткового модуля на 48 стійок.
Також однією з основних цілей є підготовка до запуску нового майданчика. Наразі триває активна робота над вирішенням цього завдання, у т.ч. пошук оптимальної локації. Окрім цього, зараз оператор розглядає доцільність та рентабельність впровадження альтернативних джерел енергії  сонячних батарей.