13 липня групу компаній GIGAGROUP відвідав Голова виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіл Саакашвілі. В ході візиту він поспілкувався з топ-менеджментом GIGAGROUP щодо питань розвитку IT-сектору України, а також відвідав дата-центр GigaCenter.

ТОП-менеджмент GIGAGROUP

Експерти подискутували на тему важливості змін в Україні у часи діджиталізації. 

«Зараз, у зв'язку з епідемією коронавіруса, сфера хмарних послуг стрімко зростає. Всі йдуть в онлайн, всі йдуть в «хмари». Тому це шанс для України. В нашій країні є два великих потенціали в епоху вірусу та світової кризи: сільське господарство і IT. Зокрема, державі необхідно лобіювати хмарні сервіси – адже це дозволить зменшити корупцію та пришвидшити впровадження більш сучасних технологій на державному рівні»  - коментує Міхеіл Саакашвілі.

Міхеіл Саакашвілі у дата-центрі GigaCenter

На думку експертів, у вирішенні даного питання важливу роль має прийняття законопроекту 2655 “Про хмарні послуги”.

"Зі свого боку ми хочемо законодавчо зафіксувати дві основні тези - пріоритет в закупівлі хмарних сервісів перед закупівлею заліза для держсектора і фактичне розташування «заліза», на якому обробляються держресурси, на території України" – уточнив CEO GIGAGROUP Назарій Курочко.

Назарій Курочко GIGAGROUP

Сьогодні дана ніша хмарних сервісів не врегульована ні у питанні взаємодії з державними органами, ні у сфері «головних правил» конкурентної боротьби на ринку.

"Ми думали, що зіткнемося з сильним опором з боку вендорів серверного обладнання. Але на практиці найбільше чинять опір наші міжнародні конкуренти, у яких немає резидентів в Україні, що не заводили в нашу країну інвестиції"- стверджує CEO GigaCloud Артем Коханевич.

Дану думку підтримує і Міхеіл Саакашвілі. Він вбачає, що підвищення ролі хмарних сервісів на рівні держави допоможе зробити важливий крок у боротьбі з корупцією та посприяти одночасному розвитку IT-сектора нашої країни:

"Потрібно лобіювати хмарні сервіси. Це і зниження корупції, більш швидкі і сучасні технології. Противники цього законопроекту насправді лобіюють застарілий підхід закупівлі обладнання, яке через деякий час стає мотлохом, щоб отримувати за це відкати", - коментує Міхеіл.

Важливо зазначити, що нещодавно Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №2655 "Про хмарні послуги". Він має на меті підвищити значимість та роль хмарних сервісів перед серверними комерційних дата-центрів у питаннях управління державними ресурсами.