Журнал «Сети и Бизнес» за традицією провів дослідження ринку ЦОД в світі і Україні. Експерти проаналізували головні події, які відбувалися в 2019 році на світовому та українському ринку дата-центрів і визначили не тільки головні тенденції сфери, але і її лідерів.

Які фактори зараз впливають на зростання ринку? Хто є ключовими гравцями сфери дата-центрів? І відповідь на головне питання: чого чекати в недалекому майбутньому - в нашому короткому огляді.

Позитивна динаміка світового ринку ЦОД і «стагнація» українського

З кожним днем кількість інформації в світі збільшується. Користувачі продовжують генерувати все більше даних, компанії стрімко нарощують корпоративну інформацію - і все це необхідно десь розміщувати. Саме тому глобальний ринок дата-центрів продовжує зростати.

Так, за даними журналу «Сети и Бизнес» обсяг світового ринку ЦОД за підсумками 2019 року склав приблизно 35 млрд. дол. (проти 32,5 млрд. дол. в 2018) і на думку аналітиків вже до 2024 року обсяг сегмента послуг дата-центрів досягне 52 млрд. дол.

Обсяг світового риинку ЦОД

Також варто звернути увагу на такий показник як сумарна корисна площа дата-центрів. Згідно з даними компанії Statista, на кінець 2018 року він становив 14 млн. кв. м. і за версією експертів в 2019 році він істотно виріс. Одним з найбільш великих регіональних ринків як і раніше залишається США. Також європейський сегмент показує досить хорошу динаміку розвитку (особливо в таких країнах як Німеччина, Великобританія, Данія).

Незважаючи на стрімке зростання світового ринку ЦОД, на вітчизняному спостерігається певне затишшя. За попередньою оцінкою журналу «Сети и Бизнес», обсяг виручки від наданих послуг дата-центрами за підсумками 2019 року не перевищить 360 млн. грн. (проти 351 млн. грн. у 2018 році). Динаміка простежується, але в цілому вона ледь помітна.

Обсяг українського ринку ЦОД

Радує той факт, що на внутрішньому ринку комерційних дата-центрів все також лідирують українські оператори. Іноземні провайдери як і раніше займають не більше 10%.

Ключові гравці ринку ЦОД

Якщо говорити про «ключових гравців» ринку ЦОД України, то тут загальна картина залишається незмінною. За даними аналізу журналу «СиБ», рейтинг лідерів ринку ЦОД виглядає наступним чином:
  • перше місце займає компанія De Novo;
  • друге місце – Be Mobile;
  • на третьому місці – дата центр G 50 (належить компанії «Укрком»);
  • четверте місце займає дата центр GigaCenter (входить в группу компаній GigaGroup);
  • і п'яту позицію зайняли одразу два ЦОД- «Воля» і «Парковий».

кращі дата центри україни

Найбільші дата центри України 

В цілому більше 75% всього вітчизняного ринку комерційних ЦОД припадає на частку даних шести компаній і найближчим часом навряд чи піддасться великим змінам.

Майбутнє ринку ЦОД - основні версії розвитку на думку експертів

Зараз досить складно намалювати цілісну картинку «майбутнього» українського ринку ЦОД. У нашій країні відбувається безліч змін, у зв'язку зі зміною влади, що безумовно зробить свій вплив на розвиток даної ніші. Але експерти галузі бачать кілька основних сценаріїв:
«Особливого зростання по послугах фізичного розміщення чекати не доводиться, український ринок насичений, кількість дата-центрів повністю задовольняє запити замовників. При цьому, майданчики ЦОД з метою заповнення своїх потужностей можуть знижувати ціни до 50% аби залучити клієнтів »- Костянтин Новицький, комерційний директор Cosmonova NET.

Також інший варіант розвитку сфери дата-центрів пов'язаний з впливом, який має на нього держава і загальний тренд міграції в хмару:

Зараз все частіше піднімається тема переходу держави в хмару - це більш безпечно, вигідно і необхідно сьогодні для нашої країни. Рано чи пізно це станеться, але, на нашу думку, до такого питання варто підходити комплексно. Міграцію державної інфраструктури необхідно виконувати поступово, а «віртуальна міграція» повинна бути підкріплена фізичною. Розміщення даних держави в дата-центрі з одночасним резервним копіюванням інформації в хмарі - це, на нашу думку, ідеальний сценарій. Але для його виконання необхідний єдиний підхід до формування вимог у сфері сервісу національних ЦОД. Ухвалення єдиних законодавчих норм оцінки надійності і якості такого сервісу як послуги дата центру (наприклад, обов'язкова сертифікація) зможе не тільки створити необхідні умови для часткового розміщення державної інформації в комерційних ЦОД, а й підвищити рівень довіри приватних клієнтів, створивши тим самим передумови для нового витка розвитку даного ринку в Україні »- Назарій Курочко, засновник і директор GigaCenter.

В цілому, конкретні прогнози експерти поки не наважуються робити, адже аналіз ринку проведено лише попередньо і вже в середині літа він зміниться більш точними сумами. Але в той же час, фахівці бачать передумови для подальшого зростання сегмента ЦОД, які пов'язані з недавнім підйомом економіки і стабілізації ситуації в країні.

Дата центр