Задля забезпечення своїх центрів обробки даних зі штучним інтелектом чистою енергією Google звернулася до ядерної енергетики. На днях компанія підписала партнерство з американською компанією Kairos Power, яка розробляє невеликі модульні реактори (SMR).
Очікується, що перший такий реактор для живлення центрів обробки даних Google запрацює до 2030 року, після чого будуть розгорнуті додаткові реактори до 2035 року.
Google додав: «Загалом ця угода забезпечить до 500 МВт нової 24/7 безвуглецевої енергії для електромереж США. Мережі потрібні нові джерела електроенергії для підтримки технологій ШІ».
Цього достатньо, щоб щорічно забезпечити електроенергією приблизно 360 000 будинків.
Центри обробки даних є серцем цифрової економіки, і очікується, що їх загальне енергоспоживання подвоїться між 2023 і 2028 роками, досягнувши 857 Терават-годин (ТВт-год) до кінця цього періоду.

Технологія ще не готова, однак угода розглядається як важливий крок у розблокуванні шляху до довгострокового комерційного масштабу. Цього літа компанія Kairos Power почала будівництво свого демонстраційного реактора в штаті Теннессі, першого такого проєкту, який отримав дозвіл на будівництво від Комісії з ядерного регулювання США.
«Ця угода допомагає пришвидшити нову технологію для чистого та надійного задоволення енергетичних потреб і розкрити повний потенціал штучного інтелекту для всіх», — додала Google.
Компанія не розкриває вартість угоди чи плановане розташування реакторів.