Щодня мільйони компаній та людей по всьому світу користуються сервісами та застосунками, які працюють завдяки дата-центрам. Вони забезпечують доступність, безпеку та безперебійність різноманітних онлайн-сервісів. Окрім того, відіграють важливу роль у розвитку цифрової економіки та нових технологій, які формують наше суспільство. В такому випадку йдеться саме про IoT і штучний інтелект. 

Дата-центри і їх значення у сучасному світі

Дата-центр — це спеціальна будівля з мережевим і серверним обладнанням, де збирається, опрацьовується і зберігається неосяжна кількість інформації. Тож в сучасному світі центри опрацювання даних відіграють важливу роль для суспільства і діючих бізнесів.
Технологічні тенденції в розвитку дата-центрів
У розвитку сучасних дата-центрів спостерігається стрімке зростання обсягів даних, яке веде до збільшення попиту на обчислювальні ресурси, підвищення витрат на енергопостачання і виникнення ризиків кібератак.
Щоб впоратися з цими викликами, дата-центри можуть використовувати інноваційні технології, зокрема штучний інтелект та Інтернет речей.
Штучний інтелект (ШІ) буде корисним для:
  • автоматизації завдань;
  • оптимізації роботи;
  • прогнозування та попередження несправностей.
А ось Інтернет речей (IoT) має здатність збирати та аналізувати великі обсяги даних у реальному часі. Датчики, які підключені до мережі, надають постійний потік даних, який може використовуватися для моніторингу, аналізу та оптимізації роботи дата-центрів, підвищуючи їхню ефективність та продуктивність.
Власне, розуміння та впровадження цих тенденцій дозволить центрам опрацювання даних залишатися конкурентоспроможними та готовими до можливих складнощів.

Дата-центр нового покоління: захист даних за допомогою блокчейну

Блокчейн — це децентралізована система реєстрації даних, яка забезпечує високий рівень безпеки, прозорості та надійності. Вона містить зашифровану інформацію, яку неможливо змінити, і яка зберігається не на єдиному сервері, а в цілій мережі спеціалізованих комп’ютерів. Тож завдяки цьому створюється покращена безпека даних. Таким чином, блокчейн технологія використовується для збереження критичних даних, а також для підтримки систем контролю доступу та аудиту. 

Роль штучного інтелекту у дата-центрах майбутнього

Кожен дата-центр намагається впроваджувати нові технології, щоб відповідати потребам сьогодення. Тож нині все більш популярною темою для обговорень стає штучний інтелект. І не  дивно, адже його активно використовують буквально всюди. 

За допомогою ШІ можна прогнозувати проблеми, виявляти кіберзагрози, керувати навантаженням на сервер тощо. Виходячи з цього, ефективність роботи дата-центру з використанням штучного інтелекту могла б зростати. Проте наразі використання ШІ у ЦОД не стало масовим явищем, адже існують певні фактори ризику. 
Першочерговий фактор — можливість допускання помилок, які можуть призвести до збою системи. Тож наразі інтелектуальні системи управління, які використовує ШІ, застосовуються частіше для аналітики, виявлення проблем, оптимізації динамічного живлення та охолодження або ж консультування операторів, але не для контролю.

Безпека даних та приватність у майбутніх дата-центрах

Прогнозується, що майбутні дата-центри будуть ще більш безпечними та захищеними завдяки впровадженню передових технологій та суворих заходів безпеки. То ж як штучний інтелект допоможе виявляти та запобігати кіберзагрозам
ШІ стає все більш потужним інструментом для дата-центрів. Адже системи штучного інтелекту можуть:
  • аналізувати великі обсяги даних для виявлення аномалій та потенційних загроз;
  • моніторити та ідентифікувати вразливі системи;
  • прогнозувати ймовірність кібератаки.
В майбутньому в дата-центрах будуть активно впроваджуватися інноваційні методи шифрування даних, які забезпечуватимуть повну конфіденційність та цілісність інформації. Також вживатиметься широкий спектр заходів для створення високого рівня захисту даних і дотримання вимог щодо приватності. Він передбачатиме використання багаторівневих систем аутентифікації, механізмів контролю доступу та систем моніторингу безпеки.
У недалекому майбутньому штучний інтелект у ЦОД зможе автоматизувати процеси, обробляти ще більший обсяг даних, виявляти потенційні загрози і навіть реагувати на атаки. Він створить нові можливості та виклики і зможе легко замінити частину рутинних робіт, які раніше виконували люди. Та варто пам’ятати, що окрім переваг, є ще й безліч ризиків, які теж будуть враховуватись, аби забезпечити найвищий рівень безпеки.
Наразі майбутнє дата-центрів очевидне — вони будуть й надалі розвиватися, щоб відповідати потребам сучасного світу. І інтеграція штучного інтелекту в дата-центри призведе до значних змін і покращення цієї потужної інфраструктури.