Всі ми знаємо, що безперебійна робота дата-центру забезпечується цілодобовою роботою служби технічної підтримки. І це дійсно так. Але здійснювати контроль за машинними залами, дотриманням норм температури і правильним функціонуванням розміщеного обладнання support-команді допомагають дані системи моніторингу.

Звідки беруться ці показники? Що являє собою ця система? І які параметри обладнання важливі для безперебійного функціонування дата-центру розберемо в нашій статті.

Що таке система моніторингу

Моніторинг - модульна система, яка безперервно збирає, аналізує і зберігає ключові показники роботи обладнання і складових інфраструктури ЦОД.

Система моніторінгу дата-центру

Всі ці показники дуже важливі, але багато що тут залежить від грамотності подальшого використання інформації - дій співробітників ЦОД. Тільки в такому випадку система моніторингу серверів стане ефективним інструментом для support-команди.

Які параметри необхідно відслідковувати

Моніторинг інфраструктури дата-центру здійснюють на трьох рівнях:
  • на рівні датчиків;
  • обладнання;
  • інженерної системи в цілому.
У ЦОД використовують датчики протікання води, температури, а також вологості. Датчики протікання води, як правило, встановлюються там, де існує ризик протікання (під кондиціонерами, елементами трубопроводу і т.д.). Але особливо вони важливі для дата-центрів, в яких використовуються систему рідинного охолодження (наприклад, охолодження на базі етиленгліколю або пропіленгліколю).

Контролери моніторингу обладнання встановлюються практично на всі складові інфраструктури ЦОД: джерела безперебійного живлення, дизель-генераторні установки, кондиціонери та інше. Відстежувати роботу обладнання необхідно за багатьма параметрами, але також для кожного обладнання присутні свої ключові характеристики (наприклад, температура на вході і виході для кондиціонерів).

Всі показники з датчиків зводяться в єдине ціле - центр моніторингу. За інформацією, яка в ньому відображається цілодобово стежить інженер ЦОД і в разі появи загрози аварійної ситуації, виконує дії відповідно регламенту.

Служба технічної підтримки GigaCenter

Які існують види систем моніторингу і як вони функціонують

Вибір системи моніторингу залежить від індивідуальних потреб конкретного дата-центру і сьогодні існує два основних види:
  • коробочна система (готове рішення, яке не потребує додаткового часу на конструювання всіх її складових, наприклад Struxure Ware Data Center Expert);
  • система моніторингу, яка розгортається самостійно на базі окремих компонентів «контролерів» (такий вид вимагає підбору основних комплектуючих системи та здійснення процесу проектування, наприклад SCADA).
Ми розглянемо схему роботи коробочної системи моніторингу на прикладі дата-центру GigaCenter на базі Data Center Expert.
В основі функціонування коробочної системи лежить контролер. Саме до нього підключаються датчики температури, вологості і контролери відстеження функціонування обладнання. Контролер збирає всі показники з датчиків, переводить цю інформацію і передає дані на основний сервер. І вже безпосередньо на сервері здійснюється аналіз і виведення інформації про функціонування всіх комплектуючих інфраструктури дата-центру в тому вигляді, в якому вона необхідна для інженера (наприклад температура виводиться в градусах Цельсія і для зручності може виводитися у вигляді графіка).

Візуалізація даних

Повідомлення системи моніторингу та управління дають можливість відслідковувати роботу інфраструктури дата-центру, але для отримання більш цілісної картинки інженери ЦОД використовують візуалізацію даних (зведені схеми і карти). Завдяки використанні подібних схем, співробітникам ЦОД легше зрозуміти в якому саме залі виникла помилка або яка температура зараз в холодному коридорі.

Найбільш ефективним варіантом візуалізації на сьогодні є температурні карти і цьому є цілком очевидні причини:
  • надають можливість побачити кольорову карту всього приміщення та оперативно визначити місця з підвищеними або зниженими температурними показниками;
  • карта вологості дозволяє контролювати показники вологості в машинних залах.

Граничні значення функціонування обладнання

Для ефективного функціонування моніторингу важливо правильно встановити порогові значення (наприклад температури або вологості), при перевищенні яких будуть спрацьовувати оповіщення. Як правило, інженерами встановлюється два типи порогових значень:
  • warning - повідомляє про те, що певні параметри в роботі обладнання наближаються до критичних значень (наприклад, досягнення температури в холодному коридорі значення 24 ° C);
  • critical - повідомляє про появу аварійної ситуації (температура в холодном коридорі досягла 27 °C).
Такі оповіщення відображаються на тепловій карті певним кольором, що допомагає швидко визначити причину і обладнання, в функціонуванні якого сталася помилка. Також оповіщення можуть дублюватися за допомогою відправки смc або email-повідомлень.

Співробітник GigaCenter

Система моніторингу - це дуже важливий і невід'ємний елемент безперебійної роботи будь-якого ЦОД, а також додаткова гарантія надійності послуги колокейшн для клієнтів ЦОД.
І ви можете переконатися в цьому самостійно, завдяки відвідуванню екскурсії в дата-центр GigaCenter. Записуйтеся на екскурсію за тел. 044 591 11 88 і ми познайомимо вас зі складною і цікавою інфраструктурою дата-центру.