Безпечне зберігання інформації - один з ключових викликів бізнесу в сучасному світі. І якщо завдання компаній, які розміщують свої дані у підрядника, - обрати надійний комерційний дата-центр, то сам ЦОД, в свою чергу, зобов'язаний правильно підібрати партнерів, зокрема постачальників якісного обладнання.

Герої нашого інтерв'ю - експерти Alpha Grissin Infotech Ukraine, технічний директор Олексій Галиновський і керівник департаменту моніторингу і систем постійного струму Іван Куц. Іван і Олексій входять до авторитетного світового клубу проектувальників центрів обробки даних, які пройшли сертифікацію від Uptime Institute (Accredited Tier Designer). Фахівців такого рівня в Україні набереться не більше десятка.

Більше половини великих українських дата-центрів створені за участю команди Alpha Grissin і працюють на обладнанні, яке вона поставляє. В тому числі, комерційний ЦОД - GigaCenter. Експерти розповіли про «зелені» перспективи, переваги превентивного обслуговування і факторах, які значно збільшать ринок дата-центрів в Україні і в світі.

Команда Alpha Grissin Infotech Ukraine

Про «зелені» дата-центри, фрікулінг і ЦОД, що гріють офіси

- Який глобальний тренд в сфері дата-центрів можна назвати ключовим?
Іван Куц: ЦОД споживають близько 2% всієї енергії, яка виробляється в світі. Тому особливо актуальними стають технології, які дозволяють зменшити енергоспоживання - не тільки щоб заощадити гроші, але і зберігати навколишнє середовище, раціонально використовувати природні ресурси. Адже кожен кіловат електроенергії - це викиди вуглекислого газу в атмосферу.

- Які технології допомагають ЦОД зменшувати негативний вплив на навколишнє середовище, наближають ринок до розвитку «зелених» дата-центрів?
Іван Куц: Перш за все, це розробки, які допомагають оптимізувати роботу систем кондиціонування в дата-центрах. Саме на охолодження витрачається до 60% всієї електроенергії. Наприклад, в сучасних ЦОД активно застосовують технологію прямого фрікулінга. Основна ідея - використовувати для кондиціонування природне холодне повітря з вулиці, якщо дозволяє клімат і сезон. В Україні, наприклад, це можна робити взимку або в міжсезоння.
Складна технологія, але простими словами її можна описати так: гаряче повітря з ЦОД перемішується з холодним в проміжному резервуарі. Повітря потрібної температури використовується для ефективної роботи дата-центру, а зайве - «викидається» на вулицю. В Україні перший такий ЦОД працює вже більше трьох років.

Олексій Галиновський: У нас є п'ять діючих патентів на технології, які ми застосовуємо в будівництві дата-центрів. Одна з них дозволяє використовувати тепло ЦОД, щоб обігрівати офісні приміщення і забезпечувати їх гарячою водою. У нашому портфелі вже є два таких проекти.

- Чи можна сказати, що екологічність - це пріоритет не тільки для дата-центрів США і Західної Європи, а й України?
Олексій Галиновський: Поки що - ні. У нашій країні пріоритетом номер один залишається надійність. Перш за все, тому що в Україні порівняно низька вартість електрики. Але ситуація зміниться: електрика дорожчає, і компанії будуть змушені інвестувати в енергоефективні технології.

Про «близькі» дані, Google, геймінг і 5G

- Яких трансформацій на ринку дата-центрів ви очікуєте?
Іван Куц: Світова тенденція - розвиток концепції Edge computing, коли обчислювальні потужності знаходяться якомога ближче до споживача.
Для деяких галузей це критично. Наприклад, для безпечного трафіку безпілотних машин: щоб швидкість відгуку систем була високою, автомобіль повинен передавати дані на максимально близькій відстані від свого поточного місцезнаходження. 

Або, наприклад, контент: якщо дивитися серіал на стрімінговому сервісі Netflix і чекати сигналу від американського дата-центру - відео транслюватиметься з затримкою. Користувачів це не влаштовує. Тому ЦОД з копією інформації повинен знаходитися ближче до споживача.
Те ж стосується, наприклад, Google. Дата-центр цієї компанії є і в Україні, інакше швидкість і якість контенту були б низькими. Коли ролик на YouTube завантажується три секунди - це не страшно, але в онлайн-грі за цей час противник просто втече, і це ...

- Неприпустимо?
Іван Куц: Багато хто ставиться до ігрової індустрії скептично, але це багатомільярдний бізнес. Якщо продукт не приваблює користувачів, на нього не буде попиту. Для онлайн-геймінгу edge-інфраструктура теж критична. Тому сервера найбільшого розробника ігор WarGaming розташовані в тому числі і в Києві.
Олексій Галиновський: Крім того, технології активно проникають і в виробництво. У цій сфері теж вкрай важлива оперативна передача та обробка даних.

Іван Куц: Особливо актуальним це питання стане з запуском 5G. Перехід від 3G до 4G був гладким - компанії використовували колишнє обладнання, потрібно було тільки адаптувати програмне забезпечення.
Для 5G потрібно вибудувати цілу інфраструктуру: необхідні ресурси повинні перебувати максимально близько до споживача, і ЦОД повинні будуть розміщуватися приблизно кожні 50 кілометрів. Грубо кажучи, щоб YouTube-ролик завантажився на мобільному миттєво, наприклад, в Одесі, дата-центр з його копією повинен знаходитися саме в цьому місті або навіть в тому ж районі, а не в Києві. За нашими прогнозами, кількість ЦОД має збільшитися приблизно в 10 разів.

Про ринок дата-центрів, надійність та зміну мислення 

- Чи буде це сприяти розвитку ринку більш «мобільних» модульних дата-центрів?
Олексій Галиновський: Так, ми фокусуємося на цьому напрямку. У 2014 році реалізували проект першого в Україні модульного дата-центру, а недавно здали в експлуатацію вже 11-й такий ЦОД. Головні переваги модульних рішень - енергоефективність, мобільність, висока швидкість розгортання, масштабованість, цілісність як готового і протестованого в заводських умовах продукту.

- За нашими даними, зараз в Україні працює 36 комерційних ЦОД. Ваша компанія допомогла спроектувати і побудувати, а також поставила обладнання більш ніж половині українських дата-центрів. Як змінюється підхід українських компаній до створення ЦОД?
Олексій Галиновський: Є принципове питання, на який в Україні до недавніх пір звертали мало уваги: ЦОД потрібно проектувати разом з кваліфікованими фахівцями. Десять років тому, коли ми тільки починали, компанії вчиняли приблизно так: «А давайте побудуємо дата-центр і подивимося, що буде». Запрацювало - добре. Ні - що ж, переробляємо. Бізнес втрачав великі гроші.

Зараз проектів без бачення кінцевого результату - все менше. Приходить розуміння, що набагато безпечніше спочатку запросити проектувальників з ліцензіями, і тільки потім - закуповувати обладнання, обирати приміщення, будувати і т.д. У Європі та США ці нормативи діють давно, наші ж компанії тільки приходять до цього - на жаль, методом проб і помилок.

Іван Куц: Ми часто були свідками того, як компанії, які закупили відмінне обладнання, зводили  нанівець його ефективність через помилки проектування. Наприклад, якщо неправильно налаштувати систему кондиціонування, компанія отримає величезний рахунок за електрику. Або, здавалося б, в дата-центрі є три джерела безперебійного живлення. Але коли ми проводимо аудит, то можемо виявити, що при виході з ладу одного з автоматичних вимикачів система все одно «ляже», причому надовго.

- Що, на вашу думку, допомагає і, навпаки, заважає українському ринку дата-центрів розвиватися?
Олексій Галиновський: Сприяє дешева електрика і відносно прохолодний клімат. Але при цьому в Україні немає гігантських ЦОД, як, наприклад, в Болгарії - хоча ця країна менше і клімат там не такий сприятливий. Не кажучи вже про Польщу, Чехію та інші європейські держави.
Зарубіжні інвестори охочіше наважуються вкладати гроші в дата-центри, якщо в країні є політична і економічна стабільність. Поки що такими інвесторами частіше виступають саме українські компанії - розміщують свої обчислювальні ресурси на майданчиках за кордоном. Але ми віримо, що ситуація зміниться, і довіру до українських дата-центрів буде зростати.

Ви зазначили, що головний пріоритет для українських ЦОД - надійність. Які умови дозволяють це гарантувати?
Олексій Галиновський: У нашій компанії працює відразу два фахівця з сертифікатами Accredited Tier Designer від Uptime Institute (Інститут міжнародної сертифікації, базується в США - прим. ред.). Це я і Іван. Така кваліфікація підтверджує, що фахівець пройшов навчання і знає, як правильно будувати інженерні системи ЦОД відповідно до міжнародних вимог. Це знак якості. Не тільки для самого дата-центру, а й для його клієнтів.
Іван Куц: Щоб отримати такий сертифікат, потрібно пройти інтенсивний курс навчання і здати складний 3-годинний іспит зі 100 питань, половина - практичні завдання з розбором схем, пошуком помилок. Тренери Uptime Institute - експерти з великим досвідом, таких в світі всього близько 20 осіб. Навчання можна пройти в різних країнах. Наприклад, я вчився в Дубаї. І хоча можуть бути акценти у викладанні (наприклад, в ОАЕ через спеку неактуальний прямий фрікулінг) - програма уніфікована.

- Як бізнесу визначити - чи варто довіряти дата-центру? Як правильно обрати ЦОД?
Іван Куц: Перш за все, оцінити масштаб проекту. ЦОД з мінімальними інвестиціями не може гарантувати надійність. Також важливо, щоб в дата-центрі використовували обладнання від вендора з хорошою репутацією. Наприклад, ми працюємо з компанією Vertiv. Це міжнародний виробник і постачальник високотехнологічних рішень для інженерної інфраструктури ЦОД: джерела безперебійного живлення, системи кондиціонування, чиллери, шафи, стійки і т.д. На обладнанні Vertiv працюють дата-центри найбільших світових IT-компаній, телеком-операторів, фінансових установ і корпорацій.

- На вашу експертну думку, в чому полягають ключові переваги GigaCenter для клієнтів?
Іван Куц: Перш за все, правильний вибір постачальника обладнання та партнера в розробці проекту (усміхається). Цей ЦОД - серйозний інвестиційний проект. Дата-центри такого масштабу в Україні можна перерахувати на пальцях. До того ж, компанія не економить на сервісі. Наприклад, ми з GigaCenter уклали сервісну угоду: гарантуємо високий рівень обслуговування, будь-які питання вирішуються швидко і чітко.
Олексій Галиновський: Два-три роки тому ми проводили аудит системи ЦОД GigaCenter. І можемо підтвердити, що його інженерна інфраструктура повністю відповідає вимогам Tier 3 по параметрам надійності, відмовостійкості та безпеки. Наприклад, відмовостійкість дата-центру - 99,982%, допускається не більше 1,5 години простою в рік.

Також варто відзначити правильно обраний майданчик - окрема будівля, локація. Неподалік немає водойм, аеропортів та інших об'єктів, які можуть впливати на працездатність дата-центру.

Про сервіс на випередження, віртуальні «сховища» та штучний інтелект

- Що допомагає вам забезпечувати wow-ефект для клієнтів?
Олексій Галиновський: Кваліфікація наших співробітників - не тільки сертифікати від Uptime Institute, але і, наприклад, сертифікація DCProfessional Development від видавництва DatacenterDynamics - найавторитетнішого в сфері дата-центрів.
Ми не економимо на кваліфікації інженерів. Як тільки виходить нове обладнання - відразу відправляємо їх на навчання. Ще до першої поставки хтось із нас уже встигає відвідати завод, вивчити техніку. Наші фахівці особисто знайомі з співробітниками компаній-виробників, і якщо виникають питання - не просто пишуть листи в техпідтримку, а можуть оперативно зв'язатися з потрібною людиною.
Важливий момент - матеріально-технічна база. Простий приклад: щоб перевірити якість батареї в ЦОД, можна користуватися примітивними тестерами або дорогим діагностичним обладнанням, яке забезпечує надійність і достовірність вимірювань. Ми вважаємо за краще другий варіант: фахівець повинен бути впевнений в собі і в якості своєї роботи.

Іван Куц: Є два підходи до техобслуговування обладнання. Перший - застарілий, «радянський», який передбачає планові роботи - лагодити те, що зламалося, чистити те, що забруднилося.
Другий підхід - європейський, превентивний: не реагувати на позаштатні ситуації, а запобігати їм. Наприклад, ми ведемо технічну документацію не тільки в гарантійний період, але і після його закінчення. Не зобов'язані, але вважаємо, що так потрібно робити. Це дозволяє відстежувати стан «заліза» в процесі експлуатації. Інженери можуть змінюватися, але картина завжди зрозуміла: ми ведемо архів всіх виїздів, сервісних обслуговувань, дані по динаміці зміни будь-якого параметра.

- Які нові технології ви застосовуєте?
Іван Куц: Наприклад, VR-розробки при проектуванні дата-центрів. Це допомагає нам уникнути помилок ще на початковому етапі - наприклад, обрати габарити проходів, правильно розташувати обладнання в приміщенні.

Олексій Галиновський: Також за допомогою таких технологій зручно проводити презентацію проекту для замовника: він може «походити» по власному ЦОД ще до того, як його побудують.

- Які функції фахівців у вашій сфері можуть в майбутньому замінити роботи або програми?
Олексій Галиновський: Наприклад, підбирати локації для дата-центрів або місця для розташування серверів в приміщенні - точно буде штучний інтелект. Тут важливо врахувати комплекс параметрів, а ШІ може зробити це швидко і якісно.

- Розкажіть трохи про свою команду: скільки людей в неї входить, яких фахівців ви готові запрошувати в колектив?
Іван Куц: У нас невелика команда - всього 25 фахівців, це «ядро» компанії. До того ж, ми тісно співпрацюємо з нашою мережею авторизованих партнерів по всій території України, для яких ми регулярно проводимо навчання в своєму тренінговому центрі в Києві.
Олексій Галиновський: Ми готові запросити в команду як інженерів з великим досвідом, так і початківців фахівців, які готові вчитися. Мати диплом інженера бажано, але його відсутність не буде стоп-фактором: випускників вузів все одно доводиться вчити практично з нуля. У нас для цього є всі умови - навчання від виробників, підтримка керівництва, якісні та безпечні інструменти. Головне - бажання працювати і розвиватися.