У кожній сфері бізнесу є свої профільні конкурси та нагороди. “Оскар” - у кіно, “Грэммі” - у музиці, Нобелівська премія - у науці. Серед дата-центрів - це нагорода DCD. Щороку компанія Data Center Dynamics нагороджує значні досягнення у сфері ЦОД із усього світу.
За 14 років існування премії в DCD розглянуто 4 тисячі заявок та нагороджено більше 280 проектів. Команда GigaCenter, одного з лідерів ринку комерційних дата-центрів України, розкриває, які ЦОД стали найкращими в 2020 році.

Кращий дизайн корпоративного дата-центру

Нагороди отримують дата-центри з інноваційними рішеннями у проектуванні. Корпоративним центром обробки даних з найкращим дизайном став проект Мароканської компанії OCP Group. ЦОД побудований під Марракешем у технопарку "Зеленого міста" Мохаммеда VI - найбільшого дослідницького центру Сонячної енергії в Африці.

Проект OCP Group

Дата-центр OCP Group відповідає вимогам рівня TIER III/IV і забезпечує інфраструктуру для обслуговування не тільки Марокко, але і всього африканського континенту. Серверні приміщення займають приблизно двох тисяч квадратних метрів загальною потужністю в 5 МВт. А сам дизайн більше нагадує космічний корабель, ніж корпоративний центр обробки даних.

Територія, на якій побудований ЦОД, дуже масштабна. Тут знаходиться більше сотні вигнутих дзеркал розміром з автобус. Вони розташовані рядами на площі в 1,4 млн квадратних метрів, що відповідає приблизно 200 футбольним полям.

Дата-центр OCP Group

Премія за інновації в гіпермасштабних ЦОД

Нагорода присуджується за інновації серед ЦОД технологічних гігантів, таких як Google, Alibaba, Microsoft. Переможцем став дата-центр компанії Facebook в данському місті Оденсе.
Місце для будівництва дата-центру Facebook вибрав не випадково. Скандинавські країни залучають технологічних гігантів податковими пільгами, дешевою відновлюваною енергією і холодним кліматом.

Дата-центр Facebook

Дата-центр в Оденсе - один з найбільш енергоефективних ЦОД в світі. Він використовує інноваційне охолодження, досягаючи PUE 1,12 (один з основних показників ефективності роботи ЦОД). Для порівняння, найбільш енергоефективні дата-центри світу показують середньорічний коефіцієнт в діапазоні 1,1-1,2.

Функціонує дата-центр на 100% відновлюваній енергії вітру, а Скандинавія як відомо досягла успіхів у розвитку даного напрямку. Компанія Fjernvarme Fyn допомогла Facebook створити систему циркуляції води навколо серверів дата-центру. Вода нагрівається і потрапляє в міську тепломережу міста Оденсе, опалюючи 11 тисяч будинків.

Найкраща архітектура дата-центру (громадське голосування)

У номінації переміг проект дата-центру компанії Yotta Infrastructure під назвою NM1. Його побудують в місті Мумбаї (Індія).

проект NM1

ЦОД займає одне з п'яти будівель дата-центру Panvel, який знаходиться посеред зеленого парку. Коли всі п'ять будівель будуть введені в експлуатацію, для розміщення обладнання ЦОД зможе запропонувати близько 30 тисяч стійок, загальною потужністю 210 МВт.
Дата-центр отримав найвищу сертифікацію в області проектування - Uptime Institute Tier IV Certification of Design Documents Certification (США). Завдяки цьому сертифікату Yotta NM1 став одним з найбільших центрів обробки даних в світі і найбільшим в Азії.

Кращий дизайн багатофункціонального центру обробки даних

Переможцем став EcoDataCenter дочірньої компанії Fortlax AB, який знаходиться в шведському місті Фалун.
Більшість ЦОД не використовують надлишкове тепло після охолодження, а викидають його прямо в атмосферу. Так навколо дата-центру з'являється так званий «острів тепла», який погано впливає на екологію.
EcoDataCenter повинен стати першим в світі дата-центром з позитивним кліматом, завдяки технології скорочення викидів вуглецю в навколишнє середовище.

ЦОД працює повністю на поновлюваних джерелах енергії. Також він повторно використовує «власне» тепло для обігріву будівлі і розташованого поруч заводу з виробництва деревних гранул.

EcoDataCenter

Раніше ми розповідали, чому дата-центри це найбільш надійне місце для зберігання даних бізнесу.