Скролиш стрічку у фейсбуці, завантажуєш фото в телеграм чи просто читаєш нашу статтю — саме в цей момент ти користуєшся послугами дата-центрів (ЦОД). 
Мало хто розуміє, яку роль вони відіграють у повсякденному житті. Що відбувається в центрах обробки даних, як вони пов’язані з роботою бізнесу або навіть звичайними інтернет-користувачами. 
Щоб розібратися в цьому, розглянемо п’ять поширених помилкових уявлень про ЦОД і пояснимо, чому вони важливі в нашому житті.

Міф 1: кожне приміщення може стати дата-центром

Назвати дата-центр просто окремим приміщенням з серверами — невірно. Адже не будь-яка будівля може стати ЦОД.
Сервери — специфічне обладнання, що має особливі потреби. Безперебійне електроживлення, система охолодження, пожежогасіння та безпека – лише частина умов, які необхідно забезпечити для роботи обладнання.
Підтримання безперебійної роботи дата-центру — а отже і ваших серверів — потребує значних ресурсів. Ба більше, таку IT-інфраструктуру треба постійно підтримувати та обслуговувати. 
Певною мірою це можна порівняти з купівлею та орендою машини. Маючи власну, необхідно самостійно проводити ТО, ремонтувати, продовжувати страхування, замінювати масло тощо. В орендованій машині всі ці проблеми бере на себе постачальник послуги. Теж саме і з дата-центрами. Таку інфраструктуру створили аби забезпечити роботу обладнання всіма необхідними умовами й водночас  позбавити всіх цих проблем власників “заліза”.
ЦОД створюють всі необхідні умови для безперебійної роботи обладнання. Особливо завдяки відмовостійкій інфраструктурі. До її складу входять такі підсистеми як: кондиціонування, пожежогасіння, електропостачання, а також резервні елементи. Також це система моніторингу, яка дозволяє контролювати такі показники як температуру та вологість в машинних залах, а також роботу “заліза”. Тому розміщення сервера в дата-центрі — це насамперед гарантія безперебійної роботи ваших серверів.
Детальніше про те, як працює дата-центр ми писали раніше.

Міф 2:  дата-центри зберігають лише дані

Існує стереотип, що центри обробки даних зберігають лише дані. Проте це не зовсім так. Вони також мають значну обчислювальну потужність. ЦОД обробляють більшість даних і функцій, які ми всі використовуємо в повсякденному житті. Мова йде і про відео, коли ми завантажуємо їх в соціальні мережі, аналіз даних для різних онлайн-сервісів тощо.
Зараз існують спеціалізовані дата-центри, які створюють для певної мети. Так, технічно всі вони зберігають певні дані, але можуть мати різні цілі. Наприклад, ЦОД, що побудований для збору та обробки обчислень зі штучним інтелектом, або для потреб військової аналітики.
Крім того, деякі дата-центри пропонують послуги спільного розташування. Це означає, що клієнти можуть встановити там власне обладнання, яке буде під цілодобовим контролем IT-спеціалістів. Інша послуга – виділені сервери. Клієнти можуть орендувати сервер у різних конфігураціях лише для свого доступу. 

Міф 3: дата-центрами користуються лише IT-гіганти

Ще один поширений міф — центри обробки даних використовують і можуть собі дозволити лише IT-гіганти. Насправді сьогодні будь-яка компанія може користуватися їх сервісами.
ІТ-гіганти справді будують і масштабують власні ЦОД. Часто в стрічці новин з'являються дописи про нові проєкти дата-центрів від Microsoft або Google. Деякі великі організації також інвестують у власні IT-потужності, проте далеко не всі з них є ІТ-компаніями. Наприклад, банки та державні установи також часто будують власні центри обробки даних. Паралельно частину IT-інфраструктури можуть зберігати в хмарі.
Проте і хмарна інфраструктура розміщується в центрах обробки даних, адже всі дані, фото або відео, CRM-системи, які ви бекапите в хмару також живуть саме тут.

Міф 4: Центри обробки даних шкідливі для навколишнього середовища

На перший погляд, ЦОД завдають великої шкоди навколишньому середовищу. Вони споживають багато електроенергії та води, виділяють багато тепла.
І хоча дата-центри справді споживають чимало електроенергії, сьогодні в них вкладають значні кошти аби оптимізувати цей напрям.  Так з'явилися зелені ЦОД. Простими словами, це центри обробки даних, робота яких грунтується на поновлюваних джерелах енергії: води, вітру та сонця. Завдяки цьому вони здійснюють мінімальний негативний вплив на природу. 

Крім того, певні ресурси можна використовувати “з розумом”. Наприклад, тепло від роботи “заліза” спрямовувати для обігріву місцевих будівель або інших споруд. Це допомагає зменшити рахунки для населення. Також в дата-центрах відведення тепла відбувається правильно, завдяки спеціальним системам кондиціонування, на відміну від серверних в офісах. Тому тисячі серверів і комп’ютерів, розкиданих по бізнес-центрах завдають набагато більшої шкоди навколишньому середовищу, ніж центри обробки даних.

Міф 5: Якщо вимкнути всі дата-центри світу нічого не станеться

Очевидно, центри обробки даних не просто підтримують роботу IT-компаній на кшталт Amazon, Facebook та eBay. Їх робота лежить в основі фінансових послуг, роздрібної торгівлі, медицини, агросектору та навіть сфери розваг. А тому їх відключення може вплинути на постачання електроенергії в ваш будинок, інтернет-зв'язок, транспортну логістику, онлайн транзакції та навіть доступ до ваших сторінок в соцмережах – і це далеко не весь список.
Нині у світі 4886 центрів обробки даних. Це можна перевірити на світовій карті DataCenterMap. Більшість із них — важливі вузли мережі, на яких функціонують точки обміну трафіком. Ті ж самі кореневі сервери системи DNS — системи доменних імен, знаходяться в дата-центрах. Логічно, що від таких ЦОД залежить робота бізнесу, сайтів, багатьох додатків, систем онлайн-платежів та навіть інтернету у нас у домі.
Прикладом стала пожежа у дата-центрі OVH у Страсбурзі у 2021 році. Внаслідок інциденту постраждали 3,5 мільйона веб-сайтів, а понад 20% IP-адрес, прив'язаних до OVH, не відповідали під час пожежі.