В житті не завжди зручно їхати у великий супермаркет. Інколи невеликий продуктовий магазин поруч з домом — зручніше рішення, що швидко задовольняє потреби. Схожу аналогію можна привести з граничними дата-центрами. Це невеликі майданчики, що розташовані подалі від центрального ЦОД, але ближче до місця обробки даних. Тож розберемо як вони працюють та які переваги мають.

Що таке граничний дата-центр

Граничні центри обробки даних (edge data centers) — це компактні об’єкти, розташовані поблизу кінцевого користувача. Вони призначені для підтримки додатків і служб шляхом зменшення затримки та витрат на передачу IP-адрес. Таким чином, це покращує взаємодію з кінцевим користувачем, обробляючи дані та послуги якомога ближче до них.
На відміну від традиційних дата-центрів, які часто розташовані далеко від користувачів, граничні передають потужність обробки на край мережі. Отже, замість того, щоб надсилати дані з кінцевих точок спочатку до вашого основного ЦОД для опрацювання, а потім повертати, ви обробляєте їх одразу поблизу цих кінцевих точок.

Як працює граничний центр обробки даних

Edge data center з’єднує дві мережі, розташовуючись у точках обміну Інтернетом поблизу комп’ютерів, які надсилають запити. Він може складатися з центру мікроданих, який має ту саму технологію, що й типовий дата-центр, але займає менше місця. Час відповіді на дані можна скоротити, перемістивши опрацювання запитів ближче до машини, яка їх надсилає. 
Така близькість інфраструктури до користувачів і пристроїв дає кілька переваг:
  • Зменшена затримка: скорочуючи відстань, на яку передаються дані, периферійні центри обробки даних значно скорочують затримку , забезпечуючи швидший час відповіді.
  • Покращена ефективність передачі даних: локалізоване опрацювання підвищує швидкість передачі даних і оптимізує пропускну здатність, що надважливо для чутливих до затримки додатків, таких як потокове передавання, ігри та IoT.
  • Масштабованість: ви можете поступово розгортати периферійні центри обробки даних, що дозволить вам масштабувати свою інфраструктуру на основі попиту без значних початкових інвестицій.
  • Підвищена надійність: локалізовані засоби забезпечують резервування та резервне копіювання критично важливих даних і послуг.

Edge data center дозволяють керувати ними віддалено. Проте не у всіх випадках. Наприклад, у випадку з телекомунікаційними компаніями, що мають периферійні центри обробки даних на вишках стільникового зв'язку.
Широке впровадження смартфонів і розвиток IoT збільшило трафік мобільних даних, підкреслюючи потребу в граничних ЦОД для управління цим обсягом. Очікується, що даний ринок значно зросте, досягнувши 64,09 мільярда доларів до 2030 року.

Типи edge data center

Існує два основних типи.
Перший — це невеликий об'єкт, який використовується для обслуговування вторинних локацій провайдером послуг або колокейшн. Другий — це модульний об'єкт, розміщений близько до краю власної основної мережі організації. 
Також їх можна розділити на граничні ЦОД на далекій межі або межі мережі (Far edge or network edge) – це невеликі контейнерні рішення для ЦОД, які зазвичай знаходяться біля основи вежі стільникового зв’язку або в іншому відповідному місці. Їх часто залучають для підтримки веж стільникового зв’язку, програм розумних мереж/розумного міста, і, ймовірно, у майбутньому їх можна буде знайти вздовж автомагістралей для автономних транспортних засобів.
Регіональні центри обробки даних — найпоширеніший тип. Вони є меншими хостами спільного розміщення в невеликих містах рівня Tier II або Tier III. Такі ЦОД мають подібні додатки, як і локальні, але служать точкою агрегації, де розміщені сотні різних типів клієнтів, але водночас пропонують нижчу затримку, ніж їхні великі аналоги. 

Варіанти використання граничних центрів обробки даних

Сектор розваг
Покращує якість потокового передавання через локалізоване кешування вмісту та швидшу доставку даних.
Постачальники публічних хмар
Дозволяє провайдерам швидко масштабувати свою інфраструктуру, одночасно забезпечуючи більшу економію пропускної здатності.
Фінансовий сектор
Покращує безпеку обробки транзакцій і забезпечує аналітику даних у реальному часі.
Сфера відеоігор
Забезпечує більш плавний ігровий процес без затримок і буферизації.