Після нашої перемоги IT-сектор України буде активно поповнюватися зарубіжними інвестиціями. Ця думка "витала в повітрі" нішевої конференції у сфері дата-центрів KickStart Europe. Саме такі івенти відкривають для нашої країни нові можливості та шляхи для розвитку бізнесу. 
Три дні були переповнені спілкуванням з експертами, потужними “спічами” та новими знаннями. Головними цифрами івенту та новітніми кейсами поділився директор з розвитку бізнесу групи компаній GIGAGROUP Антон Хвастунов.

Головні тренди ринку дата-центрів 2023 року

Основним тезисом виступів багатьох експертів стали тренди та майбутнє ринку дата-центрів. Для себе особисто я виділив представників наступних компаній:
  • фахівців компанії Equinix — мережа ЦОД, через яку “транслюється” понад  96% світового трафіку;
  • спеціалістів Iron Mountain — світовий лідер у сфері послуг зберігання та управління інформацією, який володіє більш ніж 11 дата-центрами, а також “найнеприступнішим” дата-центром світу: Iron Mountain;
  • IT-спеціалістів Atman — лідер польського ринку ЦОД;
  • фахівців France Datacenters — мережа центрів обробки даних Франції, до складу якої входять 30 об'єктів критичної інфраструктури.
В цьому році основними критеріями для ніші дата-центрів стануть:
  • швидкість передачі інформації;
  • екологічність;
  • та відповідальність у використанні електроенергії.
Швидкість передачі даних. Разом з активною зміною IT-сфери, трансформуються і потреби основних гравців — користувачів послуг ЦОД. Мова йде про диджиталізацію та нарощування масивів критичних даних. Аби бути попереду, для центрів обробки даних сьогодні важлива не лише гнучкість, але й швидка адаптація під потреби бізнес-процесів та онлайн-сервісів сьогодення.
Стійкість та екологічність. Процеси глобального потепління, зміна світового клімату — це все змушує нас діяти. А тому у світі гостро постала проблема споживання електроенергії. Чим більший та потужніший ЦОД, тим більше тепла виділяється в результаті його роботи, а значить потребує більшої енергії для процесів охолодження.

Згідно з прогнозами IT-фахівців, у 2023 році світові ЦОД споживатимуть близько 8% світової електроенергії.

Споживання електроенергії дата-центрами

Центри обробки даних розв'язують такі завдання завдяки впровадженню штучного інтелекту (АІ). За даними дослідження британської компанії DeepMind, впровадження штучного інтелекту дозволяє дата-центрам заощадити понад 40% електроенергії, яка витрачається на процеси охолодження.

кейс із зменшення витрат електроенергії дата-центром

Ще один тренд — активний перехід бізнесу до приватних хмарних рішень. Згідно з аналізом компанії Grandviewresearch, в період з 2023 по 2025 роки  світовий ринок хмарних сервісів на базі приватної IT-інфраструктури збільшуватиметься на 29,6% на рік і досягне позначки $205,4 млрд.

FLAPD —  найпрогресивніший ринок світу

FLAPD — ринок, який об'єднує дата-центри Франкфурта, Лондона, Амстердама, Парижа та Дубліна. Тут не тільки зосереджена основна кількість ЦОД. Саме цей ринок споживає найбільшу кількість електроенергії — 3,5 ГВт та володіє рекордними сумами щодо продажів послуги колокейшн у світі.

Ринок дата-центрів FLAPD

Український ринок дата-центрів – чого очікувати в майбутньому

Частина основних трендів конференції також вплине і на український ринок ЦОД.
Ніша і надалі буде зростати за рахунок хмарних операторів, а також hyperscale-гравців. Саме ці компанії генерують колосальні об'єми інформації, які необхідно десь надійно зберігати.  В Україні до таких гравців можна віднести Megogo, Rozetka, OLX, Prom.ua тощо. 
Також ніша дата-центрів України почне наповнюватися зарубіжними інвестиціями одразу після нашої перемоги. 
І якщо на перший погляд здається, що тренд до зменшення споживання електроенергії не зовсім актуальний для України то це зовсім не так. Сьогодні він постав одним із найважливіших завдань перед власниками багатьох ЦОД нашої країни. Причиною тому постали проблеми енергетичного сектору України через постійні ракетні обстріли. А також через наміри дата-центрів зменшити коефіцієнт PUE — показник, що використовується для оцінки енергоефективності центру обробки даних.