Послуги дата-центрів стали невід'ємною частиною сучасного бізнесу, адже обсяги інформації, якою оперують компанії з кожним роком зростають і ці дані необхідно десь розміщувати. Для власників бізнесу вибір надійного ЦОД одне з найбільш хвилюючих завдань, адже довірити необхідно найважливішу частину компанії - інформацію. 
Існує безліч критеріїв для відбору дата-центру, і один з них визначається, виходячи з класифікації за рівнями надійності.
Так, високий рівень сервісу ЦОД в першу чергу залежить від відповідності двум основним стандартам:
  • TIA-942 (розроблений Telecommunications Industry Association, в ньому містяться основні вимоги до будівництва ЦОД);
  • класифікація за рівнями від Uptime Institute (показники TIER), яка регламентує ступінь надійності дата-центру.
Стандарт TIA містить в основному інженерно-технічні вимоги до інфраструктури ЦОД, а в Uptime Institute викладені вимоги не тільки технічного, але і організаційно-управлінського характеру.

Класифікація дата центрів за рівнем надійності

  • Рівень надійності TIER І є базовим і був на «піку» популярності в 1960-і роки. Відмовостійкість системи встановлена ​​на рівні 99,671%. У базовому рівні не передбачена система резервування і збій певного обладнання спричинить за собою зупинку роботи сервера.

  • Показник  TIER ІІ передбачає рівень відмовостійкості 99,749% і дублювання активного обладнання (ІБП, кондиціонерів). У ЦОД даного рівня є система охолодження і енергопостачання, але поява певного збою також призведе до переривання роботи дата-центру.

  • Рівень надійності TIER ІІІ характеризується стійкістю до відмов на рівні 99,982%, наявністю повної схеми резервування системи кондиціонування, електроживлення та комунікації. На відміну від попередніх рівнів сертифікації, ЦОД рівня TIER ІІІ не потрібно зупиняти в разі проведення профілактичних робіт. Даний вид стандарту є найбільш популярним і доступним на сьогоднішній день. Використовується для потреб як великого, так і середнього бізнесу.

  • Показник TIER ІV свідчить про максимальний рівень надійності. Відмовостійкість становить 99,995%. В даному випадку все обладнання не тільки зарезервовано, але також має систему «близнюк» (2N + 1). Така схема дублювання допомагає проводити всі планові роботи без призупинення роботи дата-центру. Як правило ЦОД такого рівня будується для великих корпорацій, державних установ і військових організацій.

Який рівень TIER стане ідеальним рішенням для вашого бізнесу?
В першу чергу, необхідно звернути увагу на відмовостійкість систем. З одного боку, різниця даного показника в розглянутих рівнях TIER не настільки значна, але якщо надати інформацію в іншому вигляді вона набуває зовсім іншого змісту для компанії: 
  • TIER I допускає майже 29 годин простою систем;
  • TIER II - 22 години;
  • TIER III - 96 хвилин;
  • TIER IV всього близько 26 хвилин на рік.
Виходячи з вищевказаних показників, можна зрозуміти, що рівень відмовостійкості системи - важливий критерій для бізнесу, адже для одних компаній незначний простий ніяк не відіб'ється на його діяльності, а для інших - хвилина простою спричинить за собою мільйони збитків.
Так, дата-центр уровня надійності TIER I підійде для малих підприємств, у яких IT-інфраструктура мало розвинена. Наприклад, найбільш підходящою сферою бізнесу для TIER II є малі підприємства, основні операції якого здійснюються в робочий час і після його завершення відбувається відключення системи. Найбільша кількість дата-центрів в світі відповідають вимогам показника TIER III (карта сертифікації ЦОД від Uptime Institute відображена на карті нижче). Дата-центр такого рівня є найбільш придатною для потреб сучасного бізнесу. Дата-центр рівня надійності TIER IV - рішення для банківських установ, фінансових і державних структур.

Карта дата центрів відповідних рівню TIER III

Так, GigaСenter входить в п'ятірку кращих комерційних дата-центрів на території України та за показниками надійності, відмовостійкості та безпеки відповідає рівню Tier III і вимогам стандарту TIA 942. Дата-центр здійснює безперебійну роботу з 4 квітня 2014 і пропонує клієнтам широкий асортимент якісних послуг по розміщення серверного устаткування, з якими ви зможете ознайомитися на офіційному сайті компанії https://gigacenter.ua/#services
Класифікація за рівнями від Uptime Institute є важливим фактором у процесі вибору дата-центру замовником, адже гарантує йому якість роботи інфраструктури ЦОД. Відповідність конкретним показником TIER дає клієнтові уявлення про основні технічні характеристики дата-центру і формування впевненості в належному рівні захисту розміщених ним даних.
Обираючи дата-центр для безпечного розміщення даних, підходите до цього питання з усією серйозністю, адже від надійності інфраструктури ЦОД залежить успішне ведення вашого бізнесу. У разі виникнення питань зверніться до наших менеджерів по тел. 044 591 11 88 і вони нададуть вам детальну інформацію, а також допоможуть підібрати оптимальний варіант сервісу під ваш бізнес!