Дата-центр у колишній вікторіанській лазні, серед дикої природи та сховища даних у Кремнієвій долині — сьогодні ЦОД будують навіть на краю планети. Команда GigaCenter склала власний список п'яти найбільш вражаючих проектів дата-центрів.

Дата-центр на місці вікторіанської лазні

Колишня вікторіанська лазня Ashton Old Baths, що занесена до списку пам'яток архітектури, стала дата-центром.
Лазні Ештон були збудовані в 1870 році і функціонували як громадські купальні. Після закриття у 1970 році басейн був заповнений і використовувався як склад. Він пустував понад 40 років.
У 2014 році компанія Tameside Council перетворила його на технологічний центр з офісними приміщеннями та площею для коворкінгу. На останньому етапі будівництва Ashton Old Baths було прибудовано новий ЦОД, площею 930 квадратних метрів.

Ashton Old Baths

Після закінчення всіх робіт на території під послуги colocation можна буде розмістити 36 стійок, потужністю по 2,5 кВт кожна. Реконструкцію профінансували лотерейний фонд Heritage, Європейський фонд регіонального розвитку та міська рада Tameside Metropolitan Borough Council — вони і є власниками будівлі. Представники заявили, що, крім стандартних послуг дата-центру, Ashton Old Baths буде призначений для надання цифрової інфраструктури для підтримки та збереження цифрового бізнесу на місцевому рівні.

Сховище даних серед дикої природи 

ЦОД Grange Castle

Американський оператор CyrusOne збудував свій перший ірландський центр обробки даних Grange Castle.
Кампус буде називатися Dublin I і включатиме три будівлі, площею в 33 тисячі квадратних метрів. Grange Castle буде оточений зеленню та допоможе зберегти місцеву дику природу, адже діятиме як поглинач вуглецю.
На території Grange Castle є оновлені пасовища, а зелена місцевість безпечна для бджіл та розвитку місцевої дикої природи. У дата-центрі будуть використовуватися "зелені" методи охолодження та власні сонячні батареї як додаткове джерело живлення.

Центр обробки даних у науково-дослідному центрі

Дата-центр RiCloud

Дата-центр RiCloud побудований на місці покинутої дерев'яної будівлі 80-х років. З самого початку на її території розміщувалося масове виробництво, потім науково-дослідний центр та офісне приміщення. Команда RiCloud вирішила дати "нове життя" будівлі та перебудувала її під дата-центр.
Зараз RiCloud займає площу 7500 квадратних метрів із максимальною потужністю — 10 МВт. RiCloud можна сміливо зарахувати до списку "зелених" ЦОД. Адже для охолодження дата-центру використовується холодоагентна система охолодження, яка споживає менше енергії та не містить води.

Сховище даних у Силіконовій долині

Дата-центр SV1 розташований у технологічній столиці світу – Силіконовій долині у Каліфорнії. Загальна територія ЦОД — 15 тисяч квадратних метрів та максимальна потужність 16 МВт.

Дата центр

Враховуючи розташування Силіконової долини між двома основними розломами, SV1 розроблено з урахуванням захисту від землетрусу. В основі конструкції ЦОД – сучасна система сейсмічної ізоляції, яка зменшує негативний вплив підземних поштовхів. Вона включає комбінацію маятникових п'єдесталів з потрійним тертям і амортизаторами, які розсіюють енергію і зменшують зміщення будівлі. Завдяки цій системі конструкція відчуває на 60% менше руху, ніж неізольована нерухома будова.
Кремнієва долина SV1 — перший у своєму роді центр обробки даних NTT у США, що має таку сейсмічну ізоляцію.

Найбільший дата-центр Таїланду

Компанія ST Telemedia збудувала найбільший дата-центр у Таїланді. STT Bangkok 1 — перша з двох будівель у кампусі ЦОД, розташованому в діловому районі Хуа Мак.

STT Bangkok 1

Загальна площа STT Bangkok 1 — 30000 квадратних метрів і максимальна потужність досягає 20 МВт. У планах компанії найближчими роками збільшити її до 40 МВт. 
Фахівці ST Telemedia вважають, що він стане першим центром обробки даних у Таїланді, який отримає сертифікат TIA-942 та TIER III від Uptime Institute.
У попередній статті ми розповідали, чому дата-центр — найбільш надійне місце для зберігання інформації бізнесу.