Спеціалісти Cushman & Wakefield дослідили чотири найбільші світові ринки дата-центрів. Рейтинг формували за різними характеристиками: рівень вакантності, потужність, вартість послуг тощо.  Команда GigaCenter створила короткий огляд звіту, зібравши найважливіші показники світових ринків дата-центрів.

Ключові факти розвитку світових ринків ЦОД

  • Дефіцит електроенергії у світі провокує підвищення цін на потужності центрів обробки даних. 
  • Рівень вакантних площ продовжує знижуватися на більшості світових ринків через високий попит. 
  • Великі корпорації стикаються зі зростаючими труднощами із забезпеченням потужності ЦОД. Низька пропозиція, затримки будівництва та проблеми з електроенергією впливають на всі ринки. 
  • Прогрес у сфері ШІ підвищить попит на дата-центри. 
Найбільшим світовим ринком ЦОД залишається Americas (Північна Вірджинія, Даллас Форт-Ворт, Чикаго та Кремнієва долина)
  • загальна потужність ринку 16,8 ГВт (колокейшн — 8.9 ГВт, хмарні сервіси — 6.8 ГВт інші — 1.07 ГВт);
  • рівень вакантності 5%.
На другому місці — EMEA (Європа, Близький Схід та Африка):
  • загальна потужність ринку 6.2 ГВт (колокейшн — 4.6 ГВт, хмарні сервіси — 1.3 ГВт, інші —273 МВт);
  • рівень вакантності 9%.
На третьому — APAC (Азійсько-Тихоокеанський регіон) 
  • загальна потужність ринку 10.58 ГВт (колокейшн — 8.8 ГВт, хмарні сервіси —1.5 ГВт інші — 252 МВт);
  • рівень вакантності 16%.

Розглянемо кожен ринок детальніше в розрізі окремих показників.

Критерій потужності дата-центрів (МВт)

Північна Америка: Північна Вірджинія, Даллас Форт-Ворт, Чикаго та Кремнієва долина
Попри проблеми з електропостачанням, у 1 кварталі 2024 року запаси потужності ЦОД у Північній Америці зросли на 24,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року, додавши 807,5 МВт у Північній Вірджинії, Чикаго, Далласі та Кремнієвій долині. 
Північна Вірджинія — лідер даного рейтингу. Показник потужності ринку становить 391,1 МВт. Це результат зростання попиту з боку постачальників публічних хмарних технологій і компаній ШІ. Органи місцевого самоврядування вирішують проблеми з електроенергією, спрощуючи видачу дозволів та інтегруючи відновлювані джерела енергії в мережу.
Європа: Франкфурт, Лондон, Амстердам і Париж
У першому кварталі 2024 року європейський ринок дата-центрів зріс майже на 20% порівняно з першим кварталом 2023 року.
На всіх чотирьох основних ринках FLAP (Франкфурт, Лондон, Амстердам і Париж) спостерігалося зростання. Лідером став Париж — показник потужності ринку збільшився на 40% в порівнянні з попереднім роком. Проте дефіцит поставок залишається на всьому континенті, особливо на основних ринках, таких як Франкфурт. 
Латинська Америка: Керетаро (Мексика), Сан-Паулу (Бразилія), Сантьяго (Чилі) і Богота (Колумбія)
Загальна потужність центрів обробки даних у цьому регіоні зросла на 15% в порівнянні з показниками 2023 року. В першому кварталі потужність ринку становила 650,2 МВт, причому на Сан-Паулу припадає 67% загальної потужності чотирьох найбільших країн. 
Азіатсько-Тихоокеанський регіон: Сінгапур, Токіо, Гонконг і Сідней.
Потужність ЦОД у цьому регіоні зросла на 22% порівняно з аналогічним періодом минулого року. В першому кварталі цей показник сягнув 2996 МВт. Токіо, Сідней, Гонконг і Сінгапур містять більш ніж половину ГВт живої потужності.

Потужність ринків ЦОД в розрізі ринків, 1 квартал 2023 та 2024 року

Критерій рівень вакантності

Північна Америка
Вакантність — важливий показник у секторах комерційної нерухомості. Вона показує кількість доступних об’єктів нерухомості для оренди. Низький відсоток вільної нерухомості — хороший показник сильного ринку із потенціалом розвитку.
Рівень вакантності ЦОД у Північній Америці досяг нового мінімуму на основних ринках. Чикаго знову очолив лідерство з найбільшим падінням показника. У першому кварталі 2024 року він зменшився до 2,4% проти 6,7% у 2023 році. 
Європа
Сукупний рівень вакансій на ринку FLAP у першому кварталі впав на 2 відсоткові пункти порівняно з аналогічним періодом минулого року та сягнув 10,6%. Найбільше падіння було в Амстердамі – майже на 8 процентних пунктів — 11,5%. 
Латинська Америка
Рівень вакансій у регіоні залишився стабільним порівняно з минулим роком — 11,1%. Найбільший спад був у Керетаро (1,9 відсоткових пунктів) до рекордно низького рівня в 1,2%. 
Азіатсько-Тихоокеанський регіон
Рівень вакантних площ дещо зріс в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Основна причина — завершення багатьох нових проєктів. Рівень вакантних площ у Гонконзі досяг приблизно 30%. Однак Сінгапур залишався ринком з найнижчим рівнем вакантних площ — 1,0%.

Рівень вакантності  ЦОД в розрізі ринків, 1 квартал 2023 та 2024 року

Критерій енергоспоживання

Північна Америка
Постачальники публічних хмарних технологій і компанії ШІ створюють великий попит на північноамериканські ЦОД. Усі чотири представлені ринки Північної Америки – Північна Вірджинія, Чикаго, Даллас-Форт. Ворт і Кремнієва долина – мали значне зростання чистого споживання в порівнянні з минулим роком. Північна Вірджинія спожила найбільше — 407,4 МВт. Чикаго — 218,7 МВт, Даллас — 140,2 МВт, а Кремнієва долина забезпечила 62,6 МВт.
Європа
Попри макроекономічні труднощі, попит на дата-центри у Європі залишається високим. На ринках FLAP спостерігався значний сплеск енергоспоживання, досягнувши сумарних 487,6 МВт з 1 кварталу 2023 року по 1 квартал 2024 року.
Латинська Америка
Попит на дата-центри у Латинській Америці продовжує зростати. Споживання електроенергії сягнуло 73,3 МВт у першому кварталі 2024 року. Сан-Паулу — провідний ринок регіону, спожив 40,4 МВт цього року. Головною причиною зростання показників стали гіперскейлери. Розширюючи свою регіональну присутність, вони шукають надійну інфраструктуру для задоволення потреб.

Чисте споживання ЦОД в розрізі ринків, 1 квартал 2023 та 2024 року

Критерій вартість колокейшн

Північна Америка
Ціни на послуги дата-центрів у Північній Америці значно прискорюються через брак пропозиції та високий попит. Середня вартість колокейшн для потужності від 250 до 500 кВт на всіх чотирьох представлених ринках Північної Америки зросли на 20% у порівнянні з минулим роком.
Європа
Ціни на європейські ЦОД продовжують зростати через високий попит і зростання вартості будівництва. Орендні ставки на таких ключових ринках, як Франкфурт і Лондон, зростали протягом останніх 18 місяців. Вартість сервісів у Франкфурті зріс на 15%, тому він став найдорожчим ринком у Європі.
Латинська Америка
Загальні орендні ставки дещо зросли порівняно з минулим роком, але відрізняються залежно від ринку. Наприклад, у Боготі спостерігалося несподіване зниження вартості колокейшн на 8% порівняно з минулим роком. Причиною тому стало посилення конкуренції. І навпаки, орендні ставки в Сантьяго зросли на 15%, відображаючи високий попит і обмежену пропозицію.
Азіатсько-Тихоокеанський регіон
Ціни в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні постійно зростають через високий попит і збільшення витрат на будівництво та експлуатацію. Сінгапур, один із найдорожчих світових ринків, вимагає понад 300 доларів за кВт. Ціни в Токіо загалом зросли, зі ставками близько 200 доларів за кВт, а в Сіднеї залишаються стабільними на рівні 195 доларів.

Місячний діапазон цін на колокейшн (250 та 500 кВт) в доларах без вартості електроенергії