Тренд збереження навколишнього середовища продовжує набирати все більше обертів і дата-центри не виняток. Сьогодні інженери з усього світу намагаються проектувати більш екологічні дата-центри, використовуючи різні енергозберігаючі рішення. І в той час, як світові «гіганти» такі як Google, Microsoft і Facebook давно беруть участь в «зеленій гонці» зі спорудження нових, більш інноваційних і екологічних ЦОД, в межах нашої країни такий напрямок тільки зароджується.

Що значить «зелений ЦОД» і хто привласнює таке звання дата-центру?

Згідно з даними представника правління шведської компанії Einstok AB Давида Сардена в ході Третього кліматичного форуму міст на кінець 2018 року в світі налічувалося близько 9 млн. дата-центрів, які в свою чергу споживають практично 3% всієї електроенергії, яка виробляється людством. І такі показники з роками продовжують тільки зростати. Саме тому з метою захисту нашої екології і планети в цілому все більш популярними стають «зелені ЦОД».

Не існує чіткого визначення такого поняття як «зелений ЦОД». Але якщо сказати коротко, то до цієї категорії відносяться дата-центри, робота яких грунтується на поновлюваних джерелах енергії, завдяки чому вони здійснюють мінімальний негативний вплив на навколишнє середовище.

Само собою, що самостійно залишити за собою звання «зеленого» ЦОД неможливо. Сьогодні існує кілька систем сертифікації енергоефективності дата-центрів і найбільш популярною серед них є The Leadership in Energy & Environmental Design (LEED).

Що таке сертифікація LEED і як її отримати?

LEED представляє собою систему добровільної сертифікації, метою якої є створення єдиного і точного стандарту для «зелених» будівель. Саме LEED вважається найбільш авторитетною системою сертифікації в сфері екологічно чистого будівництва.

Сертифікація, відповідно до системи LEED присвоюється на основі оцінки шести основних критеріїв роботи дата-центру (за кожен з яких можна набрати певну суму балів):

  • інтеграційний процес (2 бали);
  • місцезнаходження і транспорт (18 балів);
  • ефективність використання води (12 балів);
  • енергія і атмосфера (38 балів);
  • матеріали та ресурси (13 балів);
  • якість внутрішньої середи (17 балів);
  • інновації процеса проектування (6 балів) і регіональні пріорітети (4 балла).

Сертифікація дата-центів LEED

Загальна оцінка - сумма балів по кожному з критеріїв. Виходячи з цього, виділяють чотири можливих рівня сертифікації:

  • платиновий (більше 80 балів);
  • золотий (більше 60 балів);
  • срібний (більше 50 балів);
  • і бронзовий (більше 40 балів).

Так, найбільш високий рівень сертифікації LEED (платиновий і золотий) мають всього 148 дата-центрів світу: 117 присвоєно золотий статус і лише 31 - платиновий. І зараз ми розглянемо самі незвичайні «зелені» дата-центри.

Дата-центр Equinix AM3

Дата-центр Equinix AM3

Даний ЦОД знаходиться в науковому парку Амстердама і вважається одним з найбільш екологічних у світі. У Equinix AM3 використовують не просто інноваційні технології, а технології зі сфери космонавтики (наприклад, паливні комірки, які здатні виробляти енергію з водню і метану). Також використовується «зелена» система охолодження (для охолодження використовується вода з артезіанської свердловини).

ЦОД компанії Facebook

ЦОД компанії Facebook

Також до «зелених» ЦОД світу відноситься і дата-центр компанії Facebook в Арктиці. Знаходиться будівля в 60 км від Полярного кола в місці впадання річки Лулі, а саме в Ботнічній затоці. Інженерами всередині ЦОД використовується тільки та енергія, яку отримують з гідроелектростанції. Завдяки цьому, фахівцям дата-центру Facebook вдалося зменшити кількість запасних генераторів практично на 70%.
Також дата-центр Facebook може похвалитися коефіцієнтом ефективності використання енергії (PUE), який становить всього 1,07 - один з найнижчих показників в цій сфері.

«Вітряний» дата-центр компанії Apple

Наступний «зелений» ЦОД знаходиться в місті Мейден, штат Північна Кароліна і належить компанії Apple. Клімат тутешнього регіону вважається досить суворим, саме тому дата-центр здійснює свою роботу на енергії вітру. Зведення власних вітрогенераторів збільшує вартість проекту на порядок 6-10%, але інвестиції окупаються вже через 4 роки. Власна вітрова електростанція дозволяє виробляти на рік 244 мільйони кіловат-годин енергії з відновлюваних джерел. Для порівняння, такий обсяг дорівнює енергоспоживанню близько 17 906 будинків в Північній Кароліні.

«Вітряний» дата-центр компанії Apple

Кампус ЦОД Apple (США)

Кампус ЦОД Apple, який знаходиться недалеко від міста Мейден (США) активно використовує сонячну енергію. Робота дата-центру грунтується на енергії, яку виробляють відразу дві сонячні ферми, площею по 40 га кожна. По сусідству з фермами розташовані масиви паливних елементів, які генерують електроенергію за допомогою біогазу. Найцікавіше, що даний газ отримують в процесі переробки сміття з прилеглих звалищ.
Так, одна сонячна ферма здатна виробляти 42 мільйони кіловат-годин електроенергії в рік. Цієї енергії цілком достатньо для забезпечення 10,8 тис. домогосподарств.

Кампус ЦОД Apple (США)

Citi Data Center банка Citigroup

Всього кілька дата-центрів у світі працюють на основі комбінованого використання енергії сонця, води і вітру. І одним з них є Citi Data Center в місті Франкфурт. Саме цей дата-центр першим отримав сертифікацію LEED зі статусом платинум і гордо носить звання одного з найбільш «зелених» в світі.
Крім використання всіляких еко-технологій, головний фасад будівлі повністю покритий справжньою травою, і вона використовується не тільки для краси інтер'єру. Головна її функція - природна ізоляція ЦОД, а також збір дощової води, яка в подальшому використовується в системі адіабатичного охолодження. Територія дата-центру також незвичайна і завдяки безлічі рослин, нагадує незвичайний парк.

Citi Data Center банка Citigroup

Тренд побудови «зелених» дата-центрів швидко набирає обертів за кордоном і зовсім скоро даний список поповниться новими крутими проектами. За рахунок того, що Україна знаходиться в континентальному кліматі це дозволяє використовувати альтернативні системи охолодження і розвивати «зелений напрямок» в проектуванні дата-центрів і в межах нашої країни. Можливо, через кілька років еко-список «зелених» ЦОД поповнять і українські проекти.