Проєкти нових дата-центрів з'являються чи не щодня, а тому вони постійно конкурують за звання найбільшого, найдорожчого або найбільш захищеного. І в той час поки наймасштабніші проєкти змагаються аби отримати премію DCD Awards, команда GigaCenter зібрала сім найцікавіших питань про найбільший ЦОД світу.

Який ЦОД найбільший у світі

На початку 2023 року компанія Tencent анонсувала запуск найбільшого дата-центру світу. Об'єкт отримав назву Центр передових обчислень штучного інтелекту. За площею та кількістю розміщених серверів проєкт обігнав попереднього лідера — China Telecom-Inner Mongolia Information Park.

Де розташований дата-центр Tencent

Центр обробки даних розміщений у розширеному обчислювальному центрі штучного інтелекту у Китаї. Він надає підприємствам та дослідницьким інститутам послуги з обчислювання на основі апаратного та програмного забезпечення Ascend AI. 

Яка потужність найбільшого ЦОД

Після завершення всіх етапів будівництва обчислювальна потужність Tencent у 10 разів перевищить “технічні можливості” найпотужнішого у світі суперкомп’ютерного центру Frontier. Він виконує близько квінтильйона (10^18) обчислень за секунду. Для порівняння айфон 16 виконує у мільйон разів менше операцій – 4 трлн (10^12).

Скільки серверів розміщено на території

На початку травня спеціалісти Tencent встановили 10 000 серверів, які вже функціонують. Після реалізації всього проєкту кількість серверів досягне позначки 800 тисяч. І поки це справжній рекорд в сфері ЦОД.

З якою метою побудували дата-центр

Центр оброблятиме дані у сфері хмарних обчислень, в розрізі послуг з обміну миттєвими повідомленнями, а також операціями з медичного страхування. Крім того, центр підтримує проєкт Tencent на базі штучного інтелекту, схожий на всім вже відомий ChatGPT.
У майбутньому понад 100 підприємств в екосистемі Tencent створять підрозділи в індустріальному парку. Мова йде про три лабораторії штучного інтелекту Keen Lab, YouTu та Weilink, розробника програмного забезпечення DHC Software та постачальника хмарних послуг Alauda.

Хто конкурує з дата-центром Tencent 

Найбільшим центром обробки даних на початок 2023 року був China Telecom-Inner Mongolia Information Park. ЦОД заснований китайською державною комунікаційною компанією. Об’єкт вартістю понад три мільярди доларів знаходиться в Хух-Хото, займає площу в мільйон квадратних метрів і споживає 150 МВт енергії в шести залах даних. 

Для порівняння: мільйон квадратних метрів — це понад 94 футбольних полів стандартного розміру.

Скількома дата-центрами володіє Tencent

Tencent керує понад 40 центрами обробки даних в Китаї. Його міжнародний бізнес був запущений близько трьох років тому в різних регіонах і наразі управляє понад 20 центрами обробки даних за межами внутрішнього ринку.