Щодня ми користуємося месенджерами, завантажуємо файли в інтернет, скролимо стрічку новин, дивимося відео на ютубі. І робимо все це завдяки ЦОД, що розшифровується як центр обробки даних або дата-центр. Без них би просто не існувало інтернету.

Що таке ЦОД

Припустимо, що мережа інтернет — це залізниця світового масштабу. А дані — це вагони та потяги, які перевозять замість вантажу важливу інформацію: тексти, зображення, відео та ігри. Завдяки вагонам вони доставляються з пункту А в пункт Б: тобто з однієї станції на іншу. І ЦОД є цими станціями. Саме тут зберігаються пости у соцмережах, фотографії, відео та навіть історія браузера, яку ми хотіли б приховати.

фото ЦОД в Києві

Всередині центру обробки даних ви знайдете безліч серверів та жорстких дисків, які працюють 24/7 та створюють сильний гул. Саме на них зберігаються дані з усього інтернету. Така інформація надалі передається інтернет-каналами, після чого її отримують користувачі.
Простими словами, ЦОД —  це місце де зберігаються дані та обладнання, а бізнес може орендувати простір у ньому.

Що входить до складу центру обробки даних

До складу дата-центру входять спеціальні інженерні системи: від електропостачання до пожежогасіння та серверні кімнати з обладнанням. 
Сервери зберігаються в спеціальних вертикальних стелажах — серверних стійках або шафах. Основна відмінність між ними полягає в тому, що серверна шафа зазвичай закрита, і доступ до обладнання в ній має лише один з клієнтів. В стійці ж ви ділите простір з іншими бізнесами. Робота “заліза” генерує не тільки багато шуму, але й велику кількість тепла. Тому всі центри обробки даних обладнані системою охолодження, до складу якої входять промислові кондиціонери.
Також важливою складовою є фізичний захист розміщеного обладнання — дата-центри обладнані системою контролю доступу, камерами, датчиками, сигналізацією та охороною периметра. Крім цього кожен центр обробки даних має власні системи електроживлення: зазвичай це дизельгенератори. Саме завдяки цьому ви отримуєте гарантію безперебійної роботи обладнання навіть за умов відсутності електропостачання. Крім цього за розміщеним обладнанням  слідкує цілодобова служба технічної підтримки. Вони усувають проблеми в роботі “заліза”, приймають заявки клієнтів та виконують додаткові роботи.
Нижче розміщений інтерактивний макет GigaCenter — це дата-центр в Києві. Натиснувши на окремі елементи, ви можете ознайомитися із характеристиками та інженерними складовими.

макет дата-центру

Основні послуги ЦОД

Сьогодні дата-центри пропонують клієнтам різні види послуг. В одних ви можете взяти в оренду серверну стійку або шафу із мережевим обладнанням. В інших — розмістити власне обладнання, а всі питання безперебійності роботи, моніторингу та охолодження візьмуть на себе фахівці ЦОД. Зазвичай цю послугу називають colocation.
Крім цього ви можете обрати додаткові послуги — роботи з обладнанням, які виконують спеціалісти центру обробки даних за запитом клієнта. Наприклад, вам швидко необхідно здайснити reboot, перекомутацію або замінити жорсткі диски
Також ви можете детальніше дізнатися як працює дата-центр.