У світі є мільйони дата-центрів. Вони зберігають та обробляють трильйони гігабайт інформації. Серед неї — фільми в онлайні, книги у додатку, ігри у браузері, безліч програм, фінансових даних та інше. Дата-центри мають великий вплив на наше життя та взаємодію з віртуальним світом.
Розміри дата-центрів, їх зовнішній вигляд та оснащеність технологіями дуже відрізняються. За даними Cisco, в середньому в одному з них обробляються мільярди гігабайт інформації і надходять сотні мільйонів мегабайт нової. І це лише за добу. При цьому будь-який якісний дата-центр відповідає за безперервний час доступності сервера (аптайм), який дозволяє, наприклад, вашому сайту бути доступним 24/7 (за умови наявності інтернет-каналу до вашого сервера, а краще двох каналів). Давайте розберемося докладніше, як працює дата-центр, що це таке, як він виглядає та які послуги надає.

Що таке дата-центр

Дата-центр — це центр обробки даних (ЦОД), спеціальна будівля, в якій знаходиться серверне та мережеве обладнання для підключення користувачів до інтернет-каналів. У цьому місці зберігаються, обробляються та передаються дані бізнесу, а також інформація для особистого користування клієнтів, яка розміщена на їхньому обладнанні. Розміри дата-центрів дуже відрізняються. Бувають зовсім маленькі, які вміщаються у вантажний контейнер і можуть переїжджати, а бувають величезні приміщення площею в тисячі квадратних метрів.

Дата центр

Дата-центри — вигідні для бізнесу, адже зберігання даних у них знижує витрати на IT-ресурси:
  • скорочує витрати на безпеку зберігання обладнання — не потрібно тримати ще одного охоронця, який відлучатиметься з посту, аби перевірити, чи на місці сервер;
  • зменшує витрати на електроенергію та охолодження в офісі: серверне обладнання розміщують десь у “старій комірчині”, в якій немає вентиляції, додаткового введення електроживлення та місця під кондиціонер або якісну серверну стійку;
  • знижує орендну плату, оскільки не потрібно виділяти окреме захищене та адаптоване під стандарти експлуатації обладнання приміщення. Простіше кажучи, тепер у вас в офісі не буде “галасливої ​​залізяки”, яка викликає головний біль у співробітників, що сидять поруч із нею. Навпаки, у вас з'явиться місце на ще одного приємного колегу, який буде корисний вашому бізнесу;
  • перерозподіляє навантаження для швидкого розв'язання задач.
Розміщення серверів у перевірених дата-центрах у Києві забезпечить захист та збереження даних, а у ЦОДах, які гарантують мінімальний простій на рік, — стабільну роботу бізнесу та сервісів компанії.

Інфраструктура дата-центру

Дата-центри відповідають за безперебійність роботи інфраструктури. Вона забезпечується кількома підсистемами:
  • кондиціювання — підтримання рівня вологості та температури повітря;
  • пожежогасіння, що реалізується різними методами, залежно від рівня ЦОД;
  • електроживлення — незалежні один від одного енерговведення;
  • резервні елементи — кожна система повинна резервуватися, щоб при виході з ладу (так-так, таке трапляється з усіма і скрізь, головне бути до подібного готовим і завбачливим) інша система могла підтримати поточне навантаження.
Підсистема кондиціювання підтримує нормативи температурного режиму та вологості повітря 24/7. Для охолодження до потрібної температури в комерційних дата-центрах в Україні використовують потужні промислові кондиціонери, а в GigaCenter все реалізовано за схемою N+1.

Система кондиціонування у дата-центрі

Усі приміщення обладнані пожежними датчиками та виведені на центральний пульт інженерної служби, що працює 24/7, а також на міський пожежний пост. Усі робочі інженерні приміщення дата-центру підключено до автономної газової системи пожежогасіння. Головний у цій системі – інертний газ. Його використання знижує концентрацію кисню в повітрі і, таким чином, гасить спалах. Завдяки відсутності води та піни, сервери клієнтів залишаються цілими та неушкодженими.
Система електроживлення розташована в незалежних одна від одної електрощитових кімнатах, здатних автоматично розподіляти навантаження між собою. Електроживлення забезпечується з кількох джерел, GigaCenter, наприклад, — від двох незалежних міських ліній. На випадок їх пошкодження компанія має свої дизельні генератори, які дозволяють продовжити роботу навіть при повному відключенні електроживлення.
Резервні ж елементи — резервування систем охолодження, електроживлення і комунікації відповідно до вимог рівня Tier-3. При цьому в ЦОД дублюються оптичні лінії зв'язку, щоб клієнти з кількома каналами від різних провайдерів могли моментально перемикатися у разі збоїв з боку одного з провайдерів. У разі зберігання обладнання в офісі таку проблему неможливо буде вирішити оперативно. Адже реалізувати подібне рішення без ремонту дуже складно для власників приміщення, а для орендаря — неможливо.
Загалом відмовостійкість інфраструктури ЦОД безпосередньо пов'язана з відповідністю рівням Tier. Tier-3 має один із найвищих показників — 99,982%, що гарантує простій не більше, ніж на 1,6 години на рік. Це означає, що для дата-центру такого рівня не знадобиться зупинка будь-якої із систем у разі проведення профілактичних робіт.

Послуги дата-центру

У дата-центрах Києва клієнти розміщують своє обладнання: від юніту до оренди серверної стійки або індивідуального модуля. Бізнес обирає необхідні послуги залежно від своїх потреб. Серед поширених послуг ЦОД:
  • фізичне розміщення сервера в дата-центрі (може бути відоме під іншою назвою — colocation);
  • додаткові послуги — роботи з обладнанням клієнта, які можуть бути виконані фахівцями ЦОД. ри замовленні таких послуг і не вимагають присутності представника клієнта безпосередньо біля обладнання (може відрізнятися від дата-центру до дата-центру). Простіше кажучи, якщо ваш системний адміністратор захворів, а на проді закінчилося місце, ви зможете надіслати кур'єром потрібні вам диски та інженери ДЦ встановлять їх у ваше обладнання у зручний для вас час.

Серверні шафи у дата-центрі

Дата-центр GigaCenter — частина групи компаній GIGAGROUPу складі якої також національний телеком-оператор, хмарний провайдер та агентство з кібербезпеки. Завдяки цьому наші клієнти можуть замовити такі додаткові послуги, як канали передачі даних, темну оптику, бекап даних у хмару, швидкісний інтернет тощо.
Якщо вам необхідно забезпечити надійну роботу бізнесу, вигідніше обирати послуги colocation в Києві. Сервіс дає можливість розміщувати корпоративні сайти, налаштовувати актуальну віддалену роботу співробітників з офісними додатками, програмами та поштою. При цьому робота буде злагодженою та якісною з будь-якої точки світу за умови грамотно налаштованої інфраструктури. 
Послуги центрів обробки даних для бізнесу безумовно вигідні. Вони не лише позбавляють зайвого клопоту, але й відчутно економлять бюджет, надаючи при цьому високу стійкість до відмов, сервіс і збереження даних.