З початком війни багатьом компаніям довелося релокувати свої сервери у дата-центр GigaCenter, щоб бути подалі від бойових дій. Транспортування “заліза” має свої нюанси. Про те, що потрібно зробити, щоб перевезти сервери та обладнання безпечно та швидко — розбираємо в статті.

Проінвентаризуйте обладнання та подбайте про ідентифікацію

Приділіть цьому питанню особливо увагу. Переглянувши “залізо” в серверній, визначте, яке саме варто транспортувати в першу чергу. Це допоможе зекономити ваш час. Також це допоможе з'ясувати, яке обладнання варто вже замінити або модернізувати. 
Перед транспортуванням придумайте ідентифікацію для кожної одиниці обладнання. Наприклад, маркування за допомогою стікерів. Це не тільки допоможе нічого не забути в процесі, але й швидко визначити необхідний патч-корд для перекомутації в разі необхідності. 

Заздалегідь відправте список обладнання в ЦОД та домовтеся про час переїзду

Сформулюйте список обладнання, яке необхідно релокувати. Додатково опишіть в ньому технічні характеристики. Особливо такий пункт важливий, якщо ваше обладнання нестандартних розмірів. В такому випадку інженери дата-центру заздалегідь підготують під них стійки. 
Якщо перелік надіслати заздалегідь, то при прийманні обладнання фахівці центру обробки даних тільки звірять моделі, серійні номери, прикріплять ідентифікатори та внесуть до бази. Це зменшить downtime.
Також варто погодити час перевезення обладнання завчасно. Дотримуватися графіку важливо, тим паче варто повідомляти про затримки або зміни в планах.

Розробіть схему комутації

Схема комутації — основа, яка допоможе вам закупити необхідні витратні матеріали. Ви можете створити її самостійно, якщо маєте в штаті відповідних спеціалістів або замовити таку послугу у спеціалізованих ІТ-аутсорсингових компаній. Це заощадить ваш час та кошти від закупівлі зайвих матеріалів, а також дозволить здійснити кросування грамотно і швидко.

Уточніть, який тип розеток встановлений у дата-центрі

Зазвичай в дата-центрах використовується стандартний тип розеток — С13/С14. Якщо ні, наперед закупіть перехідники, щоб не збільшувати час монтажу.

ЗАВАНТАЖУЙТЕ ЧЕК-ЛИСТ

чек лист

Заздалегідь особисто перевірте серверну шафу в дата-центрі та канал зв'язку 

Перед тим як розміщувати сервери в ЦОД важливо приділити увагу цьому питанню. Адже є стійки зі нестандартною відстанню між направляючими. Якщо у вас саме такі та ви завчасно не попередити про це фахівців центру обробки даних, це може збільшити час монтажу обладнання. Адже в такому випадку треба встановлювати салазки або додаткове кріплення. 
Також заздалегідь перевірте працездатність каналу зв'язку, який підведений до стійки. Для цього варто приїхати в дата-центр із власним обладнанням та протестувати його. Адже в разі несправності інтернет-каналу ви гарантовано отримаєте додатковий простій бізнесу.

В момент планування downtime додавайте кілька годин про запас

Рідко релокація обладнання проходить чітко по графіку. Тому радимо завжди додавати декілька годин про запас. Це дозволить вам виконати комутацію обладнання грамотно, а також перестрахуватися від позапланового простою бізнесу.

Завчасно погодьте всі деталі зі спеціалістами та дізнайтеся про додаткові послуги ЦОД

Розв`язати таке питання допоможе завчасно надіслана заявка менеджеру. В ній варто вказати:
  • дату, час, а також мету відвідування ЦОД;
  • конкретну стійку чи юніт під розміщення;
  • ПІБ осіб, що приїдуть до дата-центру;
  • транспорт (марку та номер машини), на якому перевозите обладнання.
Дізнайтеся до моменту релокації про додаткові послуги дата-центру. Адже не завжди є можливість приїхати до дата-центру, а виконувати необхідні роботи з обладнанням необхідно вчасно. Завдяки віддаленим сервісам роботу планові роботи з вашим обладнанням зможуть виконати технічні спеціалісти ЦОД. 
Тож запросіть перелік додаткових послуг із зазначенням цін і термінів їх виконання. Це вбереже ваш бізнес від ймовірного простою.

Ретельно упакуйте обладнання 

Правильно запаковане “залізо” — майже 50% успішної релокації. Для транспортування ідеально підійдуть щільні картонні коробки із захистом від ударів. Не завадить також плівка, що поглинає вібрації.
Також не забудьте взяти з собою документи, які посвідчують особу. У разі їх відсутності вас можуть не пустити на територію дата-центру.
Процес релокації обладнання вкрай важливий для бізнесу. Тому варто серйозно ставитися до цього питання та заздалегідь планувати. Додатково наша команда створила чек-лист “Як транспортувати обладнання та сервери”. Він допоможе вам сфокусуватися на головному та транспортувати “залізо” швидко та безболісно для бізнесу.

Раніше ми писали статтю "Що таке послуга colocation в ЦОД" та в чому її переваги для бізнесу.