З кожним днем ​​в світі генерується все більше інформації. Google в середньому обробляє близько 5,3 мільярда запитів щодня і зберігає понад 10 ексабайт (квантіліон байт) даних користувачів. Facebook сьогодні володіє майже 2,5 мільярдами одиниць контенту і більше 300 мільйонами фотографій — і це лише кілька цифр.
Обсяги інформації ростуть і у компаній — і все це необхідно десь зберігати. Але оскільки таке зберігання повинно бути безпечним і надійним, ідеальним рішенням такого завдання стають послуги дата-центру.
Що таке дата-центр, які типи центрів обробки даних (ЦОД) існують в світі, і чому він так необхідний для бізнесу сьогодні - розглянемо в нашій статті.

Що таке дата-центр

Для початку розберемося з визначенням.
Дата-центр - це спеціалізована будівля для розміщення серверного устаткування клієнта з метою забезпечення надійності та безперебійності його роботи. Але головна особливість такого приміщення полягає в інфраструктурі. Центром обробки даних не буде будь-яка серверна або склад зі стійками. Тож що таке надійний дата-центр? Він повинен бути обладнаний надійною і відмовостійкою інфраструктурою, яка складається з:
  • системи безперебійного і гарантованого електропостачання;
  • системи диспетчеризації та моніторінгу;
  • структурованої кабельної мережі.
Саме злагоджена робота всіх складових інженерної системи, а також цілодобова технічна підтримка можуть гарантувати клієнтові безперебійність роботи розміщеного обладнання.

Історія виникнення першого дата-центру

Прабатьком всіх ЦОД можна вважати електронно-обчислювальну машину ENIAC, яку ввели в експлуатацію в кінці Другої світової війни, а саме в 1946 р. Загальна вага машини становила 27 тонн, а на її створення витратили близько півмільйона доларів.

Перший дата центр у світі

В цілому, ENIAC була створена в військових цілях, так само як і Інтернет. Ну а через всього 7 років зародилася ідея про створення першого комерційного дата-центру і цьому посприяла незвичайна історія.
У 1953 р. менеджер з продажів IBM летів в Нью-Йорк. На борту його сусідом виявився президент однієї з найбільших на той момент авіаліній Америки - American Airlines. У розмові з'ясувалося, що всі посадочні талони, інформація про рейси та інші дані замовників зберігалися на папері в звичайних коробках і таку проблему необхідно було вирішити. Так, проста зустріч в літаку двох людей призвела до відкриття першого в світі комерційного центру обробки та зберігання даних.

Головні задачі, які вирішує дата-центр

Послуги дата-центру закривають безліч важливих завдань бізнесу. Серед основних можна виділити не тільки забезпечення цілодобової роботи обладнання, а й економію трудових і фінансових ресурсів.
Переваги послуг комерційних дата-центрів:
  • гарантія безперебійної роботи серверів;
  • відсутність необхідності на розгортання власної резервованої інфраструктури;
  • захист від рейдерського вилучення;
  • значне скорочення адміністративних витрат, за рахунок технічного обслуговування спеціалістами дата-центру;
  • забезпечення безпеки IT-систем.

Класифікація дата-центрів

Існує кілька підходів до класифікації дата-центрів. Серед них - за розміром, надійністю, а також за призначенням. Розглянемо два перші види класифікації.
Виходячи з розмірів, виділяють такі дата-центри:
Великі. Повністю автономний ЦОД з власною будівлею. Відповідно до системи класифікації Data Center Institute, до найбільш великих  відносяться ЦОД із загальною територією більше 22 501 м², а також понад 9 тис. серверних стійок на його території.
Найбільшим дата-центром в світі сьогодні вважається Lakeside Technology Center. Розташований він у центрі Чикаго і його загальна площа становить близько 102 тис. м²

Найбільний дата-центр у світі

Середні. До даної категорії відносяться дата-центри загальною площею 501 - 2 000 м², а також кількістю серверних стійок 201 - 800.

Малі. Дата-центри з площею до 500 м² та загальною кількістю серверних стійок порядка 11-200.
Модульні. Дата-центр, який складається з модульних блоків і легко масштабується від одного серверного залу до необмежених потреб, завдяки нарощуванню окремих блоків модулів.

Модульний дата-центр

Контейнерні. Дата-центр в основі побудови якого використовуються стандартні ISO контейнери (в середньому розмір їх дорівнює 20-40 футів), в яких безпосередньо розміщуються сервери. Їх перевагою є мобільність, адже вони легко перевозяться автомобільним або іншим видом транспорту.

Контейнерний дата-центр

Класифікація по надійності грунтується на систематизації за рівнями від Uptime Institute (показники TIER).
Виділяють 4 рівня надійності дата-центрів:
  • TIER І гарантує відмовостійкість системи на рівні 99,671% (допустимий простий в рік 28,8 годин);
  • TIER ІІ передбачає рівень доступності сервісу 99,749% (22 години простоїв на рік), а також передбачає дублювання активного обладнання (ІБП, кондиціонерів);
  • TIER ІІІ характеризується стійкістю до відмов на рівні 99,982% (1,6 годин простою в рік), наявністю повної схеми резервування системи кондиціонування, електроживлення та комунікації;
  • TIER ІV (гарантує максимальну доступність сервісу - всього 0,4 години простою в рік).
Більш детально про показник TIER можете прочитати в нашій статті.

Послуги дата-центру та які задачі бізнесу вони здатні вирішувати

Сьогодні дата-центри надають сервіс colocation для різних розмірів бізнесу: від невеликої компанії до великої корпорації. Виходячи з особливостей і потреб організації, клієнт може замовити послугу colocation, починаючи з оренди одного юніта і закінчуючи орендою екранованого модуля.

Види colocation:

  • По-юнітне розміщення. Оренда місця в під один або кілька серверів. Рішення для клієнтів, у яких немає потреби в зберіганні великої кількості даних.
  • Оренда серверного шафи (стійки). Передбачає доступ до серверів тільки для ваших співробітників. Зазвичай обсяг шафи розрахований до 46 юнітів. Це рішення для компаній, у яких політика безпеки передбачає максимальне обмеження доступу сторонніх до серверів.  Варто відзначити, що серверну шафу є більш надійним видом розміщення в порівнянні зі стійкою. Стійка є конструкцією відкритого типу і не може на 100% виключити випадкове зачіпання кабелів орендарями сусідніх юнітів, які прийшли попрацювати зі своїм сервером.
  • Оренда серверного приміщення (модуля) - оренда окремого ізольованого приміщення. Клієнту виділяється технологічний майданчик, забезпечена каналами зв'язку, електропостачанням, кондиціонуванням і системою безпеки. Найчастіше такою послугою користуються фінансові та інші організації, які мають строгі внутрішні норми безпеки.

Також деякі дата-центри надають екрановані шафи і модулі - додатковий захист від електромагнітних впливів.
Отже, сфера ЦОД багатьом здається складною та незрозумілою, і в цій статті ми розповіли вам що таке дата-центр і які його основні характеристики, щоб ви могли приймати рішення грунтуючись на дійсно важливих параметрах.
І навіть якщо у вас залишилися питання, ви можете звернутися до фахівців команди GigaCenter по тел. 044 591 11 88 і вони допоможуть вам підібрати необхідний вид сервісу.