Сьогодні Україна стикнулася з віяловими відключеннями. Все через російські обстріли. Крім критичної інфраструктури, яка має власні дизельні генератори, більшість бізнес-центрів та офісних приміщень не мають джерел безперебійного живлення. Тому при вимкненні електропостачання онлайн-сервіси припиняють роботу, а бізнес зазнає збитків.
Збої в роботі електромережі — поширена проблема для багатьох країн. Тому сьогодні розглядаємо основні причини збоїв на прикладі компаній світу та розповідаємо як захистити роботу обладнання від простоїв.

Віялові відключення в Україні

Сьогодні українці та бізнес стикнулися з новою проблемою — тимчасовими відключеннями енергетики. Проте не варто їх плутати з аварійними. 
Віялові відключення відбуваються через спрацювання релейного захисту в електромережі на рівні підстанцій. Вони є некерованими, оскільки не залежать від дій людини. В більшості випадків стаються через порушення в роботі самої мережі, а не через недостатність електроенергії. 
А ось аварійні запроваджують планово за командою спеціалістів. Їхня мета — збалансувати енергосистему аби уникнути неконтрольоване знеструмлення. Інформацію про такі відключення спеціальні служби публікують на сайтах, наприклад обленерго.
У разі застосування аварійного відключення тимчасово обмежують споживання електрики у певних районах міста для житлових кварталів та підприємств. Проте медичні заклади, метрополітен, рятувальні служби, дата-центри та інші об'єкти інфраструктури забезпечуються у повному обсязі. 

Висока температура

Ще однією проблемою збоїв може стати підвищення температури. Лише нещодавно новина про зупинку світових ЦОД сколихнула світ.
Дата-центри Google та Oracle були виведені з ладу. Основна причина — проблеми з «системами охолодження». У липні у Великобританії температура перевищила 40 градусів за Цельсієм, що стало температурним рекордом.
Сервери, жорсткі диски та навіть подовжувачі — дуже “чутливе” залізо. Знеструмлення, високі температури та велике навантаження на системи охолодження можуть вплинути на їх термін служби та правильне функціонування. Кожен перезапуск системи електроживлення означає перезавантаження сервера, отже, перерву у роботі ІТ-інфраструктури компанії. 

Блекаут у чотирьох країнах через застарілу електромережу

У 2019 році відбулося одне з найбільших відключень електроенергії в історії. Без електрики одночасно залишилися Аргентина, Уругвай, а також частини Бразилії та Парагваю, де загалом проживає понад 60 мільйонів людей. Причиною стала застаріла промислова мережа. 
За словами Edesur — національного енергетичного оператора Аргентини, зникнення електроенергії було спричинене внутрішньою системою безпеки. Адже вона вказала на вихід із ладу двох електростанцій із мережі. Їх одночасний простій може призвести до величезної шкоди промисловій інфраструктурі. Тому система відключила електрику, зануривши більшу частину континенту в темряву. Телефони та інтернет перестали працювати, потяги зупинилися, а подачу води було припинено.

Тож як забезпечити безперебійну роботу обладнання

Розв'язати таку задачу та продовжити роботу IT-інфраструктури навіть після вимкнення електроенергії допоможе джерело безперебійного живлення (ДБЖ). До його складу входять акумулятори, що перезаряджаються, які збережуть працездатність ресурсів компанії протягом деякого часу у разі знеструмлення. Однак цей час настільки малий, що його, в принципі, достатньо, щоб зберегти всі файли та правильно вимкнути обладнання. 
Можна піти далі та купити власний електрогенератор, що збільшить час функціонування “заліза” за відсутності електроенергії. Проте такий підхід дуже затратний у масштабах одного бізнесу. Тому найкращим рішенням для забезпечення безперебійної роботи стають комерційні ЦОД, а саме оренда місця в дата-центрі. 

Дата-центр — гарантія роботи ваших серверів

Центри обробки даних створюють всі необхідні умови для безперебійної роботи розміщеного обладнання. Зокрема завдяки відмовостійкій інфраструктурі. До її складу входять такі підсистеми як: кондиціонування, пожежогасіння, електропостачання, а також резервних елементів. І звісно системи моніторингу, яка дозволяє контролювати основні показники: від температури та вологості до самого функціонування “заліза”. Тому розміщення сервера в дата-центрі — це насамперед гарантія безперебійної роботи вашого “заліза”.
Якщо мова йде про систему електропостачання, то це наявність як мінімум двох незалежних джерел живлення. Коли один оператор відключає електропостачання, це не заважає подальшій роботі. Навіть у разі поломки у двох та більше постачальників у дата-центрі вони продовжують працювати завдяки дизельним генераторам. Вони готові до повного завантаження вже через кілька десятків секунд. Кількість і потужність такого обладнання адаптоване до його кількості в центрі обробки даних.
Висновок простий. У функціонуванні системи електроживлення не може бут гарантій, а тому ніхто не застрахований від простоїв. Аби уникнути збоїв в роботі IT-інфраструктури варто довіряти дані комерційним ЦОД. Адже послуги дата-центрів — це не тільки економія фінансів або безпека даних, що обробляються. Це також гарантія відмовостійкої роботи розміщених серверів, а як результат і безперебійності сервісів компанії. Тому навіть у разі найменш ймовірних поломок чи екстремальних погодних умов діяльність вашого бізнесу не буде поставлена ​​під загрозу.