Міграція в новий ЦОД – складний процес, який супроводжується виникненням безлічі запитань. Як заздалегідь все спланувати? Які витратні матеріали необхідно закупити? У який час краще здійснювати переїзд і про що важливо пам'ятати?

Команда GigaCenter склала чек-лист переїзду в новий дата-центр, який допоможе вам не тільки розібратися в усіх нюансах міграції, а й здійснити це швидко і ефективно за допомогою кількох «лайфхаків» від керівника групи технічної підтримки ЦОД Віктора Цимбала.

Завантажте чек-лист

Вибір комерційного дата-центру.

Як би банально це не було, але в першу чергу необхідно визначитися з вибором нового дата-центру. Тут важливо з'ясувати:
  • який рівень TIER необхідний вашій компанії;
  • звернути увагу на резервну інфраструктуру ЦОД, адже це гарантує безперебійність його роботи;
  • важливим фактором є телекомунікаційна мережа дата-центру (з'ясуйте, які саме провайдери представлені в обраному ЦОД заздалегідь).
Також існує такий фактор, як місцерозташування центру обробки даних. У разі якщо обраний вами ЦОД знаходиться далеко не в 10 хвилинах від вашого офісу дізнайтеся заздалегідь про наявність таких послуг як «smart / remote hands». Ви повинні бути впевнені, що в разі, якщо з вашим обладнанням необхідно оперативно здійснити технічні роботи інженери дата-центру допоможуть вам у вирішенні даного питання. Як правило перелік такого сервісу можна знайти на сайті компанії або в комерційній пропозиції із зазначенням точних цін і термінів їх виконання.

Заздалегідь узгодьте всі деталі із спеціалістами обраного дата-центру.

Чітке планування деталей переїзду допоможе вам не тільки заощадити час, але і здійснити переїзд в новий дата-центр швидко і «безболісно» для бізнесу.

Разом з представниками дата-центру домовтеся про конкретний час переїзду. Для здійснення міграції вам необхідно повністю відключити все обладнання, перевести його в нове місце і виконати необхідне підключення. В середньому такий процес може зайняти від 2 до 3 годин часу - тому фахівці ЦОД рекомендують переїжджати в новий дата-центр в нічний час. Для вибору конкретного часу переїзду клієнту необхідно подати заявку менеджеру. У ній має бути вказано:

  • час заїзду;
  • конкретна стійка або юніт для розміщення;
  • необхідна потужність;
  • канали зв'язку та обраний інтернет-провайдер.

Підготовчі роботи допоможуть зекономити ваш час.

Також паралельно із проговоренням деталей переїзду клієнту важливо виконати підготовчі роботи. Обов'язково заздалегідь замовте канали зв'язку. У разі, якщо необхідний інтернет-провайдер присутній в дата-центрі, залишається лише перенести використовувані ip-адреси на нове місце. У протилежній ситуації у клієнта є кілька варіантів:
  • зв'язатися зі своїм телеком-провайдером з метою замовлення інтернет-каналу в новий ЦОД;
  • обрати іншого провайдера з уже представлених в дата-центрі.
До моменту переїзду важливо приїхати в дата-центр і перевірити стійку особисто: а саме звернути увагу на розміщення направляючих (існують стійки зі стандартною відстанню між направяючими і нестандартною). А також заздалегідь встановити салазки або кріплення. Робиться це з метою зменшення часу простою через монтаж обладнання.
У разі, якщо під ваше обладнання необхідно виконати монтаж направляючих в стійці, ви можете попередньо замовити таку послугу у інженерів дата-центру.

Підготовте необхідні витратні матеріали до моменту переїзду.

Одним з важливих етапів підготовки до переїзду в новий ЦОД є закупівля необхідних витратних матеріалів (кабелі електроживлення, патч-корди, кріплення). В першу чергу, треба запитати у дата-центру який тип розеток встановлений у них (як правило, стандартний тип розеток - С13 / С14). Якщо присутній інший тип, тоді варто подумати про перехідники.

По-друге, купіть необхідну кількість патч-кордів і кабелів електроживлення (розраховувати краще, виходячи із заздалегідь підготовленої схеми комутації). Уточнити важливі деталі ви можете за допомогою опитувального листа для заїзду в ЦОД. Запитайте його у менеджера компанії - це допоможе вам краще ознайомитися з експлуатаційними характеристиками обладнання. Якщо ви забули або не купили певні витратні матеріали співробітники в деяких дата-центрах нададуть їх вам, але пошук і підбір необхідних матеріалів займе час і може негативно вплинути на графік міграції.

Створіть резервний почтовий сервер.

Як правило, доменна пошта компанії знаходиться на одному сервері. У разі, виходу з ладу даного сервера, співробітник не зможе скористатися нею, щоб подати заявку для відвідування ЦОД і виконати необхідні роботи з розміщенним обладнанням. Лише в дуже рідкісних випадках в дата-центр можуть пропустити клієнта за номером телефону, який прописаний в договорі.

Щоб убезпечити обладнання від пошкоджень при переїзді, упакуйте його в коробки.

Плануючи переїзд, ретельно упакуйте необхідне обладнання і помістіть його в коробки. Найкраще для таких цілей підійдуть коробки з щільного картону з елементами захисту від ударів (за рахунок плівки, яка поглинає небажані вібрації). Такого роду матеріали захистять ваше обладнання від будь-яких пошкоджень при транспортуванні.

Не забудьте про документи.

Необхідно пам'ятати, що дата-центр - це режимний об'єкт і без надання необхідних документів вас не пустять навіть на його територію, тому важливо мати документи, які зможуть підтвердити вашу особу (паспорт або водійські права).
Також необхідно повідомити менеджеру марку і номер машини, на якій будете перевозити обладнання, адже на парковку ЦОД допускаються лише ті транспортні засоби, які вказані в заявці замовника.

Переїзд в новий дата-центр – процес непростий, але, якщо ретельно спланувати і продумати всі деталі він пройде для вашої компанії легко і практично непомітно.
Дата-центр GigaCenter надає клієнтам можливість скористатися послугою установки обладнання. Наші фахівці допоможуть вам легко здійснити переїзд і вирішити будь-які питання, які виникатимуть під час міграції та користування послугою колокейшн. Телефонуйте за тел. 044 591 11 88 за детальною консультацією, адже ми вже плануємо ваш переїзд!