Ціни на електроенергію збільшуються, компанії та держава сконцентрувалися на захисті інформації, а IT-рішення сьогодні мають бути адаптивними та мобільними. Зважаючи на це у бізнесу з'явилася потреба у більш гнучких сервісах. І одним із них стали модульні центри обробки даних.
Модульний дата-центр — мобільна альтернатива комерційного ЦОД, яку можна швидко розгорнути в необхідному місці. Він складається зі спеціально сконструйованих блоків, які заздалегідь виготовляються на виробництві під необхідний функціонал. Рішення має всі необхідні інженерні системи для безперебійної роботи обладнання: від охолодження до моніторингу.
У світі такий сервіс давно користується попитом. Аби зрозуміти як це працює на практиці розглянемо декілька реальних кейсів.

Мобільна інфраструктура для Повітряних сил Сполучених Штатів

Повітряним силам армії США необхідний був ЦОД зі специфічними властивостями. Він мав керувати віддалено, бути стійким для використання в різному діапазоні температур та найголовніше — розгортатися інфраструктура мала за добу.
Під потреби армії США ідеально підходив портативний дата-центр. Замовник інвестував в проєкт більш ніж 249 мільйонів доларів. Фахівці компанії General Dynamics Corporation — великий світовий виробник воєнної та аерокосмічної техніки розробили для Армії США більш ніж 6000 мобільних комп'ютерних систем, які розташували не тільки в контейнерах, але й кузовах військових машин.

Дата-центр в контейнері

Інфраструктура для розумного міста в Китаї

Органи влади Китаю створюють індустріальний парк великих масивів даних. Проєкт розробляють для потреб сфери охорони здоров'я, фінансового сектору та smart city. Тому замовнику необхідний був відмовостійкий дата-центр, гнучкий та легкий у розгортанні, і найголовніше — він мав відповідати вимогам побудови індустріального парку.
Компанія Huawei створила для замовника модульний центр обробки даних. Він включав в себе серверні шафи, системи охолодження, розподілу живлення та управління. Для розгортання такого рішення необхідним було в два рази менше часу в порівнянні з традиційними. Всі складові були заздалегідь сконструйовані на виробництві та протестовані фахівцями.

Мобільні ЦОД в Україні

Якщо декілька років на такий сервіс не було великого попиту, то з приходом війни це змінилося.
І не зважаючи на те, що попит на такий сервіс серед бізнесу лише почав з'являтися, прикладів реальних кейсів вже є близько десятка.

Модульні ЦОД експерт Антон Хвастунов

Перше мобільне рішення в Україні

Перший мобільний дата-центр створили у 2014 році. Замовником став найбільший промисловий холдинг нашої країни. Компанія звернулася з завданням у розгортанні інфраструктури у дуже стислі терміни.
На вимогу замовника створили мобільний центр обробки даних, що складався з одиничного контейнеру за принципом “все в одному”. Проєкт розробили за допомогою великого виробничого підприємства Києва. Для реалізації проєкту спеціалісти обрали стандартний 40-футового ISO контейнер із десятками серверних шаф всередині, потужністю — 70 кВт. Д. 
Крім того в замовника були свої вимоги й щодо необхідних габаритів. Тому зовнішні блоки кондиціонерів “зашили” в корпус контейнера так, аби загальна довжина була завдовжки не більш ніж 12 метрів. Для додаткового фізичного захисту обладнання розробники також використали спеціальні  вандалостійкі грати.

Кейс для держави

До компанії IT-Solutions звернулися представники держави із запитом на створення центру обробки даних з надійною інфраструктурою у стислі терміни.
Фахівці IT-Solutions створили мобільний дата-центр. Проєкт був кастомним, адже згідно потребам клієнта стандартизовані модулі не підходили. Тому було розроблене індивідуальне IT-рішення: два 40-футові ISO-контейнери, що з'єднуються разом і створюють загальний внутрішній простір. Загальна потужність сягала 120 кВт, а кожна інженерна система мала “дубль” аби забезпечити відмовостійкість роботи обладнання. Також він підпадав під категорію швидкого монтажу та демонтажу — розібрати, перевезти та зібрати ЦОД можна було менш ніж за добу. Реалізація такого проєкту в Україні є унікальним.

Прогнози на майбутнє

Модульні дата-центри експерт Антон Хвастунов

GigaCenter пропонує послугу Модульний дата-центр as a service у трьох базових конфігураціях, а також створення кастомного рішення для особливих потреб бізнесу.
Також протягом терміну дії договору нашими спеціалістами здійснюється сервісний супровід: від перевірки працездатності систем до діагностики та усунення несправностей. 
Дізнатися більше інформації щодо сервісу або отримати детальну консультацію ви можете звернувшись до IT-фахівців GigaCenter за тел. +38 044 591 11 88 або надіславши запит на пошту [email protected].