Про що думаєте ви, коли бачите незвичну та майже Sci-Fi будівлю?  Цілком можливо, що там можуть бути не тільки офіси, а ще й комерційний дата-центр. 
Команда GigaCenter зібрала список найдивніших центрів обробки даних у світі.

Від паперової фабрики до вітрового центру обробки даних Hamina

У 2009 році Google придбав будівлю колишньої паперової фабрики, щоб перетворити її на центр обробки даних. Відтоді фахівці витратили на модернізацію проєкту вже понад 2 млрд євро.
ЦОД сміливо можна назвати “зеленим”. Для охолодження серверів фахівці використовують зовнішнє повітря Арктики, а також крижану воду. Оскільки дата-центр розташований прямо на березі Фінської затоки.
Також фахівці побудували 2 вітряні ферми на території. Тому дата-центр повністю забезпечується енергією з відновлюваних джерел.

Сховище даних на місці шахти

Норвезький Lefdal Mine Data Center — один з найефективніших центрів обробки даних у світі. Його площа понад 120 тисяч квадратних метрів. Попри це дата-центр повністю забезпечується енергією з відновлюваних джерел.
Шахта Lefdal розташована поруч із глибоким, холодним фіордом. А тому фахівці використовують воду для охолодження серверів. Сьогодні шахта складається з шести рівнів, розділених на 75 підземних камер.
До кожної з камер веде під’їзна дорога, довжиною понад 1300 метрів. Вона забезпечує доступ до кожного поверху. Ці камери називаються «вулицями» і мають різну глибину — в середньому 100 метрів.

ЦОД під землею собору 

Успенський собор у Гельсінкі, був побудований ще у 1862 році. Сьогодні ж тут розміщено центр обробки даних. Він побудований у великій мережі гранітних печер завдовжки 30 метрів. Під час Другої світової війни приміщення використовувалися міською владою як бомбосховище від нальотів російської авіації. 
Надлишок тепла від сотень комп’ютерних серверів під Успенським собором спрямовується в систему водогрійних труб, які проходять між стійками. Потім водопровідні труби поглинають тепло і передають його в систему теплопостачання. Що в результаті дозволяє обігріти понад 500 прилеглих будинків.
Для подальшого охолодження ЦОД використовується морська вода з Балтійського моря.

Сховище даних на дні басейну

Мабуть, найдивніший ЦОД знаходиться в басейні в Девоні, Англія. Стартап Deep Green має дата-центр розміром з пральну машину, який забезпечує безкоштовний міський басейн із підігрівом. Комп’ютери всередині білої коробки оточені маслом для уловлювання тепла, яке потім перекачується в теплообмінник. Це дозволяє нагрівати басейн приблизно до 30C. 
Ідея стартапу стала настільки популярною, що пізніше ще сім інших англійських басейнів приєдналися до цієї схеми.

Раніше ми писали про п'ять незвичних проєктів ЦОД Європи, які змагалися за звання кращого на щорічній премії DCD Awards.