Премія DCD Awards 2023 як справжній “Оскар” сфери дата-центрів. Щороку сотні проєктів ЦОД змагаються за звання кращого в різних категоріях. І цьогорічним номінантам точно є чим вразити.
Команда GigaCenter обрала найцікавіші проєкти дата-центрів Європи з нашої точки зору. 

EcoDataCenter — швейцарський проєкт 

Шведська компанія EcoDataCenter, що спеціалізується на будівництві та експлуатації екобезпечних ЦОД, оголосила про запуск нового проєкту. Фахівці планують побудувати екостійкий дата-центр EcoDataCenter 2 в Естерсунді, Швеція.
Компанія вже розпочала реалізацію екопроєкту, побудувавши EcoDataCenter 1. Це перший у світі дата-центр, який побудовано з використання лише деревини та за участю місцевих робітників. Втім, новий проєкт буде ще більш екологічним.
EcoDataCenter 2 працюватиме повністю на електроенергії із відновлюваних джерел. Проєкт дозволить створити 800–1000 робочих місць, а «зелена» енергія дозволить вирощувати у цій місцевості нехарактерні для цього холодного клімату продукти харчування.
До 2026 року планується ввести в експлуатацію першу чергу проєкту потужністю 20 МВт. А до 2033 року він має масштабуватися до 150 МВт. Схожі приклади проєктів вже реалізовані в Японії та Норвегії. Тепло від дата-центрів цієї місцевості використовують для обігріву ферм, на яких вирощують риб та омарів.
 EcoDataCente у Щвеції

Cyxtera & Oxford Quantum Circuits — перший ЦОД з послугами квантових обчислень

Oxford Quantum Circuits (OQC) — провідна компанія з квантових обчислень збирається зробити одну зі своїх квантових систем доступною для клієнтів.
В компанії оголосили, що клієнти у всіх ЦОД Cyxtera у Великобританії матимуть доступ до квантового комп’ютера OQC через цифровий обмін Cyxtera. Це значно скоротить час затримки для квантових алгоритмів. Технічні характеристики квантової машини поки не розголошуються.
Таке партнерство стане першою у світі інтеграцією квантового комп’ютера в центр обробки даних. 

Як це працює

Квантова технологія OQC спирається на надпровідні кубіти (квантовий біт, який є елементарною одиницею квантової інформації), як і багато інших квантових аналогів. Однак вона відрізняється способом масштабування. Типові технології надпровідних кубітів масштабуються горизонтально у двох вимірах, що ускладнює підключення великих масивів кубітів. А от технологія OQC має тривимірну архітектуру, що надає можливість переміщувати ключові компоненти за межі чіпа.

Наразі фахівці не розкрили, скільки кубітів матиме квантовий ЦОД, але його поточний блок квантової обробки (QPU) вже має 8. Це набагато менше, ніж кількість кубітів, які підтримуються квантовими системами від інших гравців у галузі, таких як IBM або Google, але цього може бути достатньо для клієнтів, щоб оцінити, як квантові алгоритми можуть спростити та оптимізувати певні процеси.

Центр обробки даних SWE 01 компанії atNorth

Центр обробки даних SWE 01 компанії atNorth запущено у 2022 році. ЦОД спеціально розроблений для робочих навантажень високої щільності, таких, наприклад як обчислення для AI та моделювання.  Загальна площа SWE 01  понад 2800 метрів  квадратних, а працює він на основі енергії з відновлюваних джерел. 
Це один із перших у світі дата-центрів із системою первинного охолодження, призначеною для рекуперації, тобто повторного використання тепла. А для підтримки правильної температури в залах фахівці використовують рідинне охолодження. Це дозволяє не втрачати та передавати понад 85 % електроенергії, що використовується в дата-центрі до системи централізованого теплопостачання. Таке залишкове тепло може обігріти понад 20 000 будинків. 
Наразі компанія atNorth керує шістьма скандинавськими центрами обробки даних, а сьомий проєкт планує відкрити у Фінляндії у 2024 році.

Vantage: Кампус центру обробки даних Berlin1 та Berlin2

Кампус Vantage Data Centers Berlin 1 розташований у Бранденбурзькому парку у Німеччині та складається з чотирьох дата-центрів. Загальна площа кампусу — 44 000 метрів квадратних, а загальна потужність — 56 МВт 
Vantage BER2 Berlin II розташований за 20 кілометрів від кампусу Berlin1 та до його складу входять 2 дата-центри. Загальна площа кампусу  становить 24000 метрів квадратних, а загальна потужність — 32 МВт. 

Компанія Vantage Data Centers будує в будівництві своїх проєктів надає  пріоритет стійкості та екологічності. Саме тому всі кампуси працюють з використанням відновлюваних джерел енергії аби обмежити викиди вуглецю в навколишнє середовище та знизити PUE.
Офісні приміщення кампусу обладнані сонячними панелями, а тому самостійно забезпечують себе живленням. Майже вся територія кампусу озеленена, а також оснащена зарядними станціями для електромобілів та електровелосипедів. Також фахівці Vantage Data Centers дбають про переробку окремих елементів на території ЦОД: наприклад світлодіодних ліхтарів, датчиків руху тощо.
Після завершення всіх етапів будівництва разом два кампуси запропонують 88 МВт потужності для потреб клієнтів.