В умовах війни у сотень компаній зупинився бізнес через відключення електроживлення у бізнес-центрі або фізичне знищення офісу. Але компанії, які зберігають сервери у центрах обробки даних, продовжують роботу.
Чому варто довірити інформацію бізнесу дата-центрам, а не офісу та які переваги послуги колокейшн — відповіді у нашій статті.

Зберігання даних власними силами

Багато СЕО компаній думають, що розміщувати сервери в офісі безпечніше. Залізо завжди під наглядом і в разі чого сисадмін швидко виправить проблему. Великі компанії навіть будують власні серверні та наймають IT-відділ для їх обслуговування. Але за цим стоять свої ризики.
Наприклад, у вас невеликий бізнес та вся інформація вмістилася на одному сервері. Він стоїть у бухгалтерії під столом і завжди перебуває під наглядом. Які тут ризики?
По-перше, будь-який комп'ютер може перегрітися та вийти з ладу. На нього можна пролити воду або каву та отримати коротке замикання. Також в офісі ви не захищені від відсутності інтернету чи стрибків напруги. На ці випадки вам потрібні резервний канал інтернету та джерело безперебійного живлення (ДБЖ), але не у всіх компаніях вони є.
По-друге, сервери в офісі фізично не захищені. Зазвичай немає системи контролю доступу, поста охорони, а іноді навіть відеоспостереження. Тому ризики фізичного розкрадання сервера високі.
В обох сценаріях ви втрачаєте дані або обладнання, а простій сервісів завдасть збитку бізнесу.
А тепер візьмемо велику компанію із власною серверною. В такому разі "залізо" під столом бухгалтера вже не варіант. Потрібно купувати спеціальні серверні стійки, виділяти окреме приміщення та наймати штат спеціалістів. Все це обійдеться недешево, не кажучи вже про джерела безперебійного живлення, датчики для підтримки правильної температури в серверній, кондиціонери, відеоспостереження та інше.

Зберігання даних у ЦОД

Дата-центр — це спеціальне приміщення з відмовостійкою IT-інфраструктуроюв якому клієнти розміщують обладнання.

"Батьком" центру обробки даних вважають комп'ютер ENIAC. Його створили американські інженери у 1946 році. А ось перший дата-центр з'явився у 1953 році. І ось уже 70 років бізнес зберігає дані саме у ЦОД. І в першу чергу, через відмовостійкість IT-інфраструктури: системи електропостачання, кондиціонування, пожежогасіння, а також резервних елементів. Все це дає гарантію, що ваші сервери працюватимуть 24/7.
Дата-центр — це об'єкт критичної інфраструктури і згідно із законодавством він підпадає під захист держави. Наприклад, на період військових дій периметр охорони ЦОД посилено силами територіальної оборони та Національної гвардії України.

система контролю доступу ЦОД

Електроживлення підтримується кількома джерелами одночасно. Але навіть якщо обидві лінії вийдуть із ладу, на цей випадок є власні дизельгенератори. Вони дозволять дата-центру безперебійно працювати ще 72 години. У багатьох офісах та бізнес-центрах систем резервного живлення немає. А купівля резервних генераторів великої потужності — дороге задоволення.
ЦОД також має резервування інтернет-каналів. Якщо канал одного з провайдерів відмовить, ваші послуги продовжать роботу завдяки резервному.
Для правильної роботи серверів важливо дотримуватися температури. У дата-центрі за це відповідає система моніторингу та охолодження. У більшості ЦОД також є резервування системи і при виході з ладу одного з кондиціонерів його автоматично замінює інший. За таким самим принципом побудовано і систему пожежогасіння.

Кондиціонування ЦОД

Інша перевага сервісу colocation у ЦОД — технічна підтримка 24/7. Ваше "залізо" постійно перебуває під наглядом спеціалістів. У разі появи збоїв у роботі серверів техпідтримка оперативно усуне проблему.
З сервісом colocation компанія може оптимізувати витрати, заощадити час співробітників та отримати гарантію збереження даних. Нижче ми навели порівняльну таблицю переваг зберігання обладнання в офісі та оренди місця для сервера в ЦОД.

таблиця переваг зберігання обладнання в офісі та оренди місця для сервера

Порівняльна таблиця переваг зберігання обладнання в офісі та оренди місця для сервера