Що допомагає нам впевнитися у якості тих чи інших послуг? В першу чергу, ми звертаємо увагу на документи. Наприклад, обираючи лікаря, ми перевіряємо його кваліфікацію: факт проходження атестації та наявність сертифікату. У бізнесі аналогічно. Підбираючи для компанії телеком-оператора або дата-центр, звертаємо увагу на документацію, яка гарантує якість послуг. Тож як обрати надійний ЦОД та які сертифікати дата-центра допоможуть впевнитися у якості його послуг?
Сьогодні виділяють декілька сертифікатів та стандартів, які мають бути у відмовостійкого та надійного дата-центру: 
  • відповідність міжнародному сертифікату TIA-942 (вимоги до побудови інфраструктури ЦОД);
  • відповідність стандарту TIER від Uptime Institute (всесвітньо визнаний стандарт надійності та загальної продуктивності ЦОД);
  • PCI DSS (міжнародний сертифікат, який гарантує безпеку платіжних даних клієнтів).
Проєктування та побудова дата-центру регулюється міжнародним стандартом TIA-942 та рівнями класифікації TIER від Uptime Institute. Вони висувають цілий ряд вимог як до побудови інфраструктури ЦОД, так і загалом до території, на якій розміщена будівля. 
Стандарт TIA-942 зібрав у собі вимоги до проєктування ЦОД: від характеристик локації до будівництва дата-центру. Наприклад, будівля ЦОД має бути одноповерховою та розташовуватися на рівній місцевості, без водойм поруч, підземних тунелів та заводів. 
Також цим стандартом визначені вимоги до побудови інфраструктури ЦОД: від основних складових архітектурного проєкту (висоти стелі, розміру будівлі, освітлення) до системи резервування складових інженерних систем дата-центрів. Якщо дата-центр побудований у відповідності до стандарту TIA-942 ви можете бути впевнені у правильності побудови його інфраструктури та як результат безперебійності роботи розміщенного обладнання.
Дата-центр GigaCenter побудований у відповідності з вимогами міжнародного стандарту TIA-942. Крім того, інфраструктура ЦОД щорічно підтверджується ресертифікацією за міжнародним стандартом інформаційної безпеки ISO/IEC 27001:2013.
Інший показник надійності ЦОД — відповідність вимогам рівнів TIER, який визначає “ступінь надійності” дата-центру. Кожен з рівнів tier ЦОД має свої вимоги до резервування складових інфраструктури, наприклад, системи охолодження або електропостачання. Відповідно чим вище рівень tier, тим більш відмовостійким та надійним є дата-центр. 

Cтандарт TIA-942

Наприклад, в дата-центрі рівня TIER I системи резервування відсутні, TIER II передбачає “дубль” активного обладнання, а в TIER III — повну схему резервування обладнання, системи кондиціонування, електропостачання та комунікацій. Найвища категорія – TIER IV. Її використовують переважно для такої критичної інфраструктури як військові відомства, аеропорти та державні структури. Детальніша відмінність типології дата-центрів за рівнями TIER можна прочитати в нашій статті.
Наприклад, категорія відмовостійкості GigaCenter – tier III. Це означає, що дата-центр працює безперебійно, а допустимий простий на рік  лише 1,6 години. 
Наступний — PCI DSS сертифікат. В дата-центрі зберігається різна інформація бізнесу, в тому числі й платіжні дані клієнтів. А тому гарантія їх збереження забезпечується наявністю цього сертифікату. У світовій практиці він є обов'язковим, а ЦОД таких гігантів як Amazon і Microsoft відповідають його вимогам і щорічно проходять аудит для його підтвердження.

PCI DSS сертифікат

Сертифікація PCI DSS означає, що ЦОД підтвердив високий статус інформаційної безпеки, завдяки аудиту. Для його успішного проходження необхідно пройти перевірку безпеки компанії, “ідеально” налаштувати та захистити кожен «інфраструктурний шар» підприємства: фізичний (на рівні обладнання), віртуальний (віртуальна інфраструктура) та шар програмного забезпечення (платіжний додаток). 
Розміщуючи дані в дата-центрі GigaCenter із сертифікатом PCI DSS ви отримуєте гарантію збереження платіжних даних клієнтів.
Ми розглянули 3 обов'язкові сертифікати для дата-центру, які в основному описують вимоги до їх інфраструктури. Проте в світі все більш популярними стають"зелені ЦОД". Green-статус таких будівель підтверджує добровільний сертифікат LEED (The Leadership in Energy & Environmental Design). 
Мета сертифікату – стандартизувати вимоги до «зелених» будівель. LEED – найпопулярніша та найавторитетніша система сертифікації в питанні екологічного будівництва.
Для отримання сертифіката дата-центри оцінюються за шістьма критеріями роботи. За кожен із них можна отримати бали. Наприклад за ефективність використання енергії та атмосфери ЦОД можуть максимально отримати 38 балів, за вплив на зовнішнє середовище — 2 бали, за показник ефективності використання води — 12 балів, інновації процесу проєктування —6 балів і т.д.

Стандарт LEED

Наприкінці бали підсумовуються і ЦОД отримує певний рівень LEED-сертифікації:
  • платина (понад 80 балів);
  • золото (понад 60 балів);
  • срібло (понад 50 балів);
  • або бронза (понад 40 балів).
Найвищий рівень сертифікації LEED — платиновий та золотий. Він є лише у 168 ЦОД світу.
До вибору дата-центру необхідно відноситися серйозно, адже ви довіряєте дані бізнесу. Тому перевіряйте наявність таких сертифікатів у ЦОД. Адже вони є гарантією збереження вашої інформації та безперебійної роботи обладнання.