Хмарні обчислення, Big Data та Інтернет речей — лише частина технологій, які щодня змінюють наше життя.
Бізнес відслідковує ці тренди та оперативно адаптується до змін. І дата-центри не виняток, адже вони є основним учасником цього процесу. Нові тенденції вимагають від ЦОД мобільності, гнучкості та оперативності у розгортанні сервісів. І на вирішення таких завдань створили модульні дата-центри.

Що таке модульний ЦОД

Говорячи про ЦОД, найчастіше ми уявляємо величезне приміщення, що заповнене серверними стійками та обладнанням. Однак є більш компактна альтернатива — модульний дата-центр. Найчастіше вони представлені у вигляді модульних блоків із власною системою охолодження, за допомогою яких можна швидко розгорнути ІТ-інфраструктуру у необхідному обсязі. 
Модульний дата-центр  це портативний центр обробки даних, який можна швидко та оперативно розгорнути. Він складається зі спеціально сконструйованих модулів та існує в будь-якому місці, де потрібна ємність даних.

Модульні дата-центри часто плутають із контейнерними — стандартними транспортними контейнерами, які вміщують все необхідне обладнання для роботи ЦОД: сервери, мережеве обладнання, інженерні системи і легко транспортується в зручне місце. Проте контейнеризовані дата-центри певною мірою є складовою модульних. Вони часто мають менші можливості — у нарощуванні IT-потужностей, наприклад, але відповідають встановленим стандартам для зручності транспортування: в основі їх побудови використовують стандартні ISO контейнери розміром 20-40 футів — від 6 до 12 метрів).
Інколи компанії використовують ідею розміщення сервера у морських контейнерах — так робили IBM або Elliptical. В такому випадку їх легко транспортувати за допомогою фур або кораблів на великі відстані та в короткі терміни.
На відміну від контейнерних, модульні ЦОД складаються з модульних блоків і легко масштабуються від одного серверного залу до необмежених потреб, завдяки нарощуванню окремих блоків модулів.
Потім складові тестуються на виробництві і доставляються на місце безпосереднього розгортання ЦОД. Подальший процес налаштування: від встановлення конструкцій до підключення каналів живлення до електропостачання займає в середньому 24 години.
Перевагою таких «портативних» дата-центрів є можливість близького розміщення до клієнтів чи джерел інформації. Таким прикладом є проєкт Nautilus — центр обробки даних, який розташували на баржі. Така концепція дозволила експертам не тільки використовувати воду з метою охолодження, а й значно підвищити його мобільність.

Переваги модульних ЦОД

Оскільки модульні центри обробки даних створені під конкретні потреби замовника та налаштовані для виконання різних IT-завдань, вони можуть бути різних форм та мати різні характеристики. Проте до основних переваг можна віднести:
  • Оптимізація габаритів
Оскільки модульні центри обробки даних проєктуються під конкретного замовника, вони займають стільки місця, скільки потрібно для необхідних компонентів. Компактність дозволяє власникам центрів обробки даних отримати максимальну віддачу від свого фізичного розташування і при цьому отримати ті сами послуги дата-центру.
  • Мобільність
Окрім економії простору, модульні центри обробки даних також забезпечують гнучкість. Адже ви можете встановити їх у будь-якому місці, яке може знадобитися кінцевому користувачеві.
  • Легке масштабування
Модульний дата-центр за своєю конструкцією дозволяє з часом додавати елементи. Тобто він легко масштабується від одного серверного залу до необмежених потреб клієнта, завдяки нарощуванню окремих блоків модулів. Це дає підприємствам можливість інвестувати гроші та операційні ресурси тоді, коли вони дійсно потрібні.
  • Оперативні строки реалізації та менші витрати
Побудова традиційного ЦОД — довгий процес, адже включає в себе отримання дозволів, проєктування, підготовки майданчика та безпосереднє будівництво. І всі ці етапи потрібно виконувати в чіткій послідовності. 
Однак модульне розгортання дозволяє проєктувати та будувати модулі в тандемі з будівельними роботами на місці. Окремі модулі можуть бути виготовлені та випробувані на заводі, а потім доставлені під час виконання робіт на майданчику. 
  • Повністю формуються під потреби клієнта
За своєю конструкцією модульні ЦОД налаштовуються виходячи з потреб. Кожен модуль — самодостатня одиниця, яку можна легко об’єднати з іншими для виконання більш масштабних IT-завдань. Це можна порівняти із купівлею автомобіля. Транспортні засоби постачаються зі стандартним набором функцій такими як кондиціонер і електрозамки. Але ви можете обрати додаткові функції, такі як круїз-контроль або підігрів сидіння, відповідно до ваших потреб.
Так і з модульними дата-центрами — ви можете змішувати та поєднувати різні компоненти, щоб налаштувати систему відповідно до ІТ-вимог компанії.
  • Енергоефективність
Оскільки модульні центри обробки даних займають простір і потужність, необхідні лише під час розгортання, вони є більш енергоефективними. Крім того, більш оптимізоване фізичне розташування разом із утриманням гарячого/холодного коридору також призводить до більшої загальної енергоефективності. В результаті це дозволяє оптимізувати операційні затрати.

Раніше ми писали, Чому сервери безпечніше зберігати у дата-центрі, а не в офісі.