Згідно з аналізом Міжнародного енергетичного агентства, споживання електроенергії в ЦОД має подвоїтися до 2026 року. Частково через збільшення попиту на енергоємні робочі навантаження в основному через розвиток ШІ та біткоїна. 

До 2026 року глобальний слід ЦОД може зрости на суму, еквівалентну повному споживанню електроенергії, наприклад такою країною, як Німеччина. Орієнтовно на 650-1050 терават-годин.

У зв'язку з цим стартап Exowatt оголосив про запуск проєкту нового підходу до використання сонячної енергії. Проте в основі інноваційного підходу не сонячні панелі, а глиняні батареї, які здатні акумулювати в собі тепло довгий термін.

На відміну від традиційних сонячних панелей, які безпосередньо перетворюють сонце в електрику, продукт Exowatt P3 — перетворює енергію сонця безпосередньо в тепло, що зберігається всередині теплової батареї.  Батарея, виготовлена ​​з глини та керамічного композиту, яка може зберігати тепло «місяцями».

Сонячну енергію можна зберігати місяцями, але більшість клієнтів зацікавлені в зберіганні енергії від  8 до 24 годин. Аби використовувати її, коли інші джерела енергії стануть дорожчими. Достатньо компактна, щоб поміститися в 40-футовий транспортний контейнер, батарея зможе задовольнити потреби різних галузей, які прагнуть скоротити витрати на енергію та зменшити вплив на навколишнє середовище

За даними компанії, вартість енергії при використанні їх рішення становить 0,04 долара за кіловат-годину. Дана ціна цілком конкурує з традиційними джерелами енергії, такими як вугілля. 

Ханнан Парвізіан, співзасновник і генеральний директор компанії, повідомив, що перший енергетичний проєкт компанії планується запустити в Західному Техасі вже цього року з нерозкритим партнером з криптомайнінгу.