Дерев'яні центри обробки даних

У листопаді 2023 року компанія Vertiv запустила TimberMod — рішення для дерев'яних центрів обробки даних.  Масивна деревина, має потенціал мінімізувати виснаження ресурсів і знизити вуглецевий слід до трьох разів порівняно зі сталлю. 

Підводні центри обробки даних

Хоча проект Microsoft Project Natick був скасований, він допоміг зробити підводні центри обробки даних популярнішими. Microsoft заявила, що обладнання, яке провело два роки в підводному центрі обробки даних, було у 8 разів надійнішим, ніж аналогічні сервери, що працюють на суші.

Літаючі дата-центри

У 2023 році дослідники окреслили концепцію плаваючих ІТ-об'єктів, які можуть використовувати стратосферу для охолодження. Якщо перекласти частину наземних робочих навантажень на літаючий дата-центр, це може заощадити до 14% енергоспоживання. 

Безпілотні центри обробки даних

Центри обробки даних, які працюють автономно або "вимкнені", вже з’явилися і можуть змінити індустрію протягом наступного десятиліття. Основна перевага безпілотного дата-центру зводиться до економії коштів: Оскільки безпілотні об'єкти не потребують фізичної присутності персоналу, їх експлуатація обходиться дешевше.

Бездротові центри обробки даних

Бездротовий центр обробки даних - це центр, в якому бездротова мережа, а не фізичні кабелі, забезпечує зв'язок між серверами. Іншими словами, бездротовий центр обробки даних використовує той самий тип бездротового зв'язку, який більшість користувачів використовують вдома, підключаючи пристрої до бездротових маршрутизаторів.

ЦОД на ядерній енергії

Такі дата центри - це можливість використання малих ядерних реакторів для центрів обробки даних.
Подібні реактори є більш доступними за ціною, легшими і швидшими у будівництві, що може задовольнити енергетичні потреби дата-центрів майбутнього.

Підземні дата-центри

Bluebird Underground побудували сучасний підземний центр обробки даних у непрацюючій шахті. Це забезпечило ідеальне середовище для захисту від екстремальних погодних умов, сприяти більш стійкій роботі, зменшенню викидів вуглецю і багато чого іншого.

Центри обробки даних на водневих джерелах енергії

Воднева енергетика давно розглядається як життєздатна альтернатива викопному паливу. Це водневе паливо може стати важливим кроком у скороченні викидів парникових газів, пов'язаних з центрами обробки даних.

ЦОД на колесах

Причіпні генератори електроенергії можуть допомогти задовольнити енергетичні потреби центрів обробки даних. Дрю Робб розглядає, як ці мобільні електростанції можуть стати рішенням для об'єктів, які стикаються з обмеженнями енергопостачання.

Центри обробки даних на Місяці

Інформація буде в безпеці навіть у разі глобальних катаклізмів на кшталт зіткнення планети з астероїдом. Центр стане найекологічнішим: низькі температури забезпечать        цілорічне природне охолодження, а тонка атмосфера і сильний вітер забезпечать роботу на поновлюваних джерелах енергії.