Підтримувати правильну температуру в ЦОД — непросто. Адже системи охолодження дорогі та складні у впровадженні. Тому компанії досягають цього по-різному. Google використовує штучний інтелект для зниження витрат, Microsoft тестує дата-центри під водою. А Facebook обрав простішу стратегію — переїхати до холодної країни.
Фахівці Facebook створили свій центр обробки даних у Лулео на півночі Швеції — за 109 кілометрів від Полярного кола. Тому температура тут завжди нижче 50 градусів.

Поруч на річках працює з десяток гідроелектростанцій, що забезпечують надійне і відновлюване джерело енергії. Всі інженерні системи на 10% ефективніше і використовують на 40% менше енергії, ніж традиційні дата-центри.
Будівля ЦОД за розмірами досягає площі шести футбольних полів. Практично всі технології на об'єкті від серверів до системи електропостачання засновані на проєктах Open Compute Project. Це світова спільнота, яка ділиться досвідом у розробці ЦОД серед таких компаній, як IBM, Intel, Nokia, Google, Microsoft, Dell, Cisco тощо.
Нещодавно Цукерберг опублікував десятки фотографій з нового ЦОД в Лулео. На них фото найсучасніших технологій охолодження, які Facebook будує по всьому світу.

Детальніше читайте в першоджерелі  

Більше фото знайдете тут