PDU, PUE, крос-комутація, SmartHands — якщо ви працюєте в ЦОД, більшість цих термінів вам знайомі. Однак, для “неспеціалістів” певна термінологія може звучати як таблиця Менделєєва. Тож аби розказати просто про складне, команда GigaCenter склала чек-лист основної термінології сфери дата-центрів.

Терміни, які часто застосовуються фахівцями ЦОД

Colocation — розміщення IT-обладнання клієнта в дата-центрі з відмовостійкою IT-інфраструктурою. Як правило клієнт може обрати один з наступних варіантів розміщення: від оренди юніта до екранованого модуля в залежності від потреб бізнесу.
Крос-комутація — найчастіше завдання, яке виконує техпідтримка. Це процес з’єднання двох різних місць в центрі обробки даних. Наприклад з`єднання комунікаційної мережі (між серверними шафами), підключення резервних каналів або “хмарних” структур. Таке з’єднання забезпечує більшу надійність і меншу затримку мережевих підключень, які використовуються за замовчуванням за межами ЦОД.
Угода про рівень обслуговування (SLA) — угода між постачальником послуг і користувачем про рівень послуг. Містить кількісні та якісні характеристики наданих послуг, такі як їх доступність, підтримка користувачів, час виправлення несправності тощо.
Система моніторингу — модульна система, яка безперервно збирає та аналізує показники роботи обладнання і інфраструктури дата-центру. Зазвичай вона виконується на рівні датчиків, обладнання та інженерної системи загалом. Далі показники з датчиків зводяться в єдине ціле — центр моніторингу. Завдяки цьому, фахівці ЦОД орієнтуються в якому саме модулі виникла помилка або яка температура зараз в холодному коридорі. 

Блок розподілу живлення (PDU). Це пристрій, що оснащений декількома виходами та призначений для розподілу електроенергії. В межах ЦОД використовується в межах стійок для ІТ-компонентів, серверів і мережевого обладнання. 
Джерело безперебійного живлення (UPS) — це пристрій, який виконує функцію акумулятора енергії. Він дозволяє підключеному до нього обладнанню працювати навіть в умовах відсутності електроенергії. Своєрідний “план Б” для обладнання в разі збою основного джерела живлення або відключення світла.
Meet-me room (іншими словами — кросова) — приміщення де розташоване пассивне телеком-обладнання провайдерів (тобто те, яке не працює на електриці)  і використовується для комутацій як між провайдерами, так і подачі сервісів від провайдерів до їх клієнтів в дата-центрі.
PUE —  це стандартний показник ефективності споживання електроенергії в центрах обробки даних. Чим менший цей показник, тим більш ефективним вважається дата-центр. Ідеально, якщо цей коефіцієнт становить 1. Проте PUE більшості сучасних ЦОД сьогодні в межах 1,2-1,4.
Фальш-підлога. Вона розміщується над основною підлогою машинних залів дата-центру. Використання фальшпідлоги виправдане відводом зайвого тепла, якого у ЦОД не повинно бути. Також вона вирішує питання заземлення. Кожна плитка має антистатичне покриття, яке відводить електрозаряд статики на систему заземлення. Без надлишкового заряду підлога безпечніша для обладнання і не збирає пил. 
Smart Hands — це виконання робіт фахівцями support-команди дата-центру з обладнанням клієнта згідно з його запитом. Наприклад, reboot, перекомутація або заміна жорстких дисків.

Хладон 125 — галогенізований газ, який  використовується в дата-центрах для усунення загорянь. При запуску газу в машинний зал, він повністю витісняє кисень, що не дозволяє вогню розповсюджуватися далі.