Аутсорс комерційних дата-центрів або побудова власної інфраструктури? Для чого необхідний ЦОД якщо сервера можна тримати й «в стінах» офісу? І чи варто звертатися до сервісу комерційних дата-центрів якщо побудову серверної можна реалізувати власними силами.
Команда GigaCenter розібрала та пояснює, коли і чому бізнесу варто обрати аутсорс комерційних дата-центрів.
Існує кілька варіантів розміщення даних: хмарні рішення, комерційний центр обробки даних або побудова власної IT-інфраструктури. Підприємцю у сфері роздрібної торгівлі буде досить простого комп'ютера з CRM-системою, де можна буде вести базу клієнтів і оформляти замовлення. А ось якщо розглянути велике підприємство в оптово-роздрібній сфері з безліччю роздрібних точок, посередниками і штатом в 100 співробітників, то тут вже лише CRM-системою не обійтися. Для такого бізнесу необхідний потужний сервер, власна IT-інфраструктура на базі каналів зв'язку, а також резервування інформації в хмарних ресурсах. І в такому випадку бізнесу необхідні послуги комерційного дата-центру.

Що таке дата-центр

Дата-центр — це спеціалізована будівля з надійною та безперебійною інфраструктурою, в якому розміщуються сервери клієнтів. У ньому можна розмістити обладнання компанії: від юніта до оренди індивідуального модуля. Як результат ви отримуєте гарантію безперебійної роботи ваших серверів навіть під час відключень електрики. І за всім цим будуть цілодобово наглядати IT-фахівці. Таке розміщення і називається colocation. 

Вартість розміщення сервера в дата-центрі

Мабуть, у багатьох власників бізнесу присутня думка, що послуги дата-центрів досить дорогі. Тому інколи колокейшн навіть не розглядають як варіант розміщення обладнання.
Для початку розглянемо кейс невеликого бізнесу. Наприклад, візьмемо приватну стоматологію з одним офісом. У такої компанії є потреба в розміщенні обладнання для безперебійної роботи бухгалтерських програм (Medoc або 1С), зберігання бази клієнтів та інших завдань. В такому випадку ідеальним рішенням стане оренда 1 юніта в дата-центрі потужністю приблизно 300 Вт. Така послуга власнику бізнесу обійдеться в 1667 грн на місяць, а це 55 гривень на день.
Також, розглянемо інший кейс на прикладі більшого бізнесу — невеликої мережі аптек. У такій компанії технічних завдань стає більше: бази даних клієнтів, постачальників, безперебійна робота онлайн-сервісів для замовлення препаратів, необхідність резервування інформації в хмарних ресурсах та інші. Тому, тут йдеться про інші технічні параметри. В такому випадку візьмемо за основу 4 юніта потужністю 1000 Вт. Вартість такої послуги становитиме 5914 грн в місяць.
В рамках бюджету середнього бізнесу послуга колокейшн коштує помірних грошей, враховуючи, що послуга надає гарантію безперебійної роботи вашого обладнання. Вартість послуги для вашого бізнесу можно розрахувати у калькуляторі.

Для чого бізнесу потрібен дата-центр

З одного боку питання є досить простим, адже обладнання компанії необхідно десь розміщувати, а будівництво власного дата-центру потребує чималих ресурсів. Крім цього, розміщення серверів в ЦОД дозволить знизити вартість експлуатації ваших IT-ресурсів. 
Розміщення обладнання в комерційному дата-центрі надасть бізнесу низку переваг:
  • економія ресурсів, завдяки відсутності необхідності створення власної IT-інфраструктури;
  • гарантія безперебійної роботи серверів навіть під час відсутності електропостачання, завдяки наявності власних дизель-генераторів;
  • зменшення адміністративних витрат завдяки обслуговуванню вашого обладнання фахівцями дата-центру — ви зможете скоротити частину витрат на зарплату ваших технічних фахівців, завдяки обслуговуванню інфраструктури на аутсорсі;
  • зниження витрат на орендну плату, адже ви більше не потребуєте додаткової площі під розміщення серверів;
  • гарантія безперебійної роботи онлайн-сервісів, завдяки надійній інфраструктурі і моніторингу фахівцями ЦОД 24/7.

Ознаки, що вашому бізнесу час звернутися до послуг дата-центрів

Поставте собі кілька запитань про ваш бізнес. Якщо відповідь на більшість з них позитивна, тоді вам час задуматися про перенесення своєї інфраструктури в комерційний ЦОД:
  • безперебійність роботи сервісів критично важлива для вашої компанії?
  • будь-який збій в роботі системи, додатків або доступу до мережі Інтернет спричинить великі збитки?
  • проєкт досяг великих масштабів і потужностей вашого сервера вже стає недостатньо?
  • чи існує ризик втрати стратегічно важливих даних при збої в роботі обладнання або в результаті розкрадання інформації?
  • розглядаєте ви в найближчі роки модернізацію обладнання або плануєте нарощувати обчислювальні потужності?
  • чи допоможе це скоротити витрати перевезення серверів в комерційний дата-центр?
Тож прийняття рішення чи будувати власну інфраструктуру, чи розмістити свій сервер в дата-центрі — завжди залишається за вами. Але пам'ятайте, що розміщення обладнання в надійному дата-центрі не тільки гарантує збереження і захист даних бізнесу, але і допоможе оптимізувати витрати вашого бізнесу.