Дата-центри — це «фундамент» цифрового світу. Саме на базі ЦОД відбувається розгортання будь-якої IT-інфраструктури. Зростання хмарних обчислень, Інтернету речей, розвиток 5G, Big Data і штучного інтелекту були б неможливі без дата-центрів.
Активний розвиток нових технологій прискорив темпи зростання сфери дата-центрів. Команда GigaCenter дослідила звіти компаній Silverback Data Center Solutions та Uptime Institute та підготувала ТОП-5 трендів розвитку сфери дата-центрів на 2021 рік.

Інноваційні технології охолодження

На сервери та системи охолодження припадає найбільша частка прямого споживання електроенергії в ЦОД. 

Для порівняння, такої потужності достатньо для енергозабезпечення близько 80 тисяч будинків.
Щоб зменшити витрати на електроенергію, експерти з усього світу почали активно впроваджувати альтернативні системи охолодження дата-центру. Можливості штучного інтелекту сьогодні використовуються для аналізу енергоспоживання і налаштувань температури. Роботи-охолоджувачі контролюють вологість та температурні показники. 
Один з трендів охолодження — дата-центри на дні океану. Використання морської та дощової води допомагає дата-центрам знизити енергоспоживання. Прикладом такої технології охолодження є проект Natic від Microsoft та ЦОД компанії Beijing Highlander.

Охолодження дата-центру

Рідинне охолодження — ще одна з тенденцій. Метод дозволяє скоротити витрати дата-центрів, завдяки відведенню тепла в пасивному режимі. При такому типі охолодження дата-центр майже не споживає енергію. Холодна рідина нагрівається від обладнання, а після цього її використовують для опалення будівель поблизу. 

Новий метод — охолодження дата-центру киплячою рідиною. Саме такий спосіб зараз тестують фахівці Microsoft. Спеціальна рідина кипить при температурі 50 градусів. Саме у неї і занурюють сервери.

Охолодження дата-центру киплячою рідиною

На відміну від звичайної води, спеціальна рідина не шкідлива для електронного обладнання. Ефект кипіння виникає під час роботи серверів і відводить тепло від процесорів. Низькотемпературне кипіння дозволяє обладнанню безперервно працювати на повній потужності без ризику відмови через перегрівання.

Створення гіпермасштабних центрів обробки даних

Що таке гіпермасштабність? Якщо спростити, то це розміщення більшої кількості ІТ-обладнання на меншому просторі. Гіпермасштабний ЦОД дозволяє цифровим платформам зберігати і передавати дані більш ефективно. Це величезний об`єкт потужністю в десятки МВт із корисною площею машинних залів близько десятків тисяч квадратних метрів. Вони необхідні для підтримки зростаючої IT-архітектури інтернету, соціальних мереж, потокового відео, штучного інтелекту та машинного навчання. 

Гіпермасштабні центрів обробки даних

Динаміка розвитку ринку гіпермасштабних ЦОД в період 2018-2025 рр.
Технологічні гіганти стрімко розвиваються, а це означає підвищення попиту на гіпермасштабні дата-центри. 

“Зелені” дата-центри

Сьогодні проектуються нові ЦОД, які використовують лише електроенергію з поновлюваних джерел. І якщо використання сонячних чи вітряних електростанцій вже стало нормою, то використання біомаси — новий тренд. Органічні відходи переробляють у величезних резервуарах та отримують спеціальний газ (різновид біопалива). В подальшому його використовують для отримання енергії.

“Зелені” дата-центри

Динаміка розвитку ринку “зелених” ЦОД в період 2018-2026 рр.

Не зважаючи на довгострокову економію і окупність інвестицій, ЦОД з використанням відновлюваних джерел енергії вимагає великих початкових інвестицій. Тому їх кількість у світі збільшується різними темпами. Лідерами у питанні впровадженні зелених ЦОД є Азія та Австралія. Середні темпи проектування еко дата-центрів — у Західній Європі та Північній Америці.

Мапа зелених дата центрів

Темпи зростання «зелених» ЦОД у регіонах світу в період 2019-2024 рр.

Зростання попиту на периферійні ЦОД

З розвитком Інтернету речей (IoT), величезна кількість даних генерується периферійними пристроями — датчиками, відеокамерами, тощо. У 2019 році у світі було зареєстровано 7,6 млрд активних пристроїв IoT. За прогнозами Transforma Insights, до 2030 року кількість периферійних пристроїв сягне 24,1 млрд. Тобто ринок зросте у три рази.
Згенеровані периферійними пристроями дані недоцільно надсилати в основний дата-центр. Це займає час і призводить до затримки, а в роботі розумних пристроїв важлива кожна мілісекунда. Щоб робити це швидше, дані треба обробляти ближче до місця, де вони генеруються. Для цього й потрібні периферійні дата-центри, які ще називають “мобільні ЦОД”. Їх встановлюють у підвалах будинків чи опорах антен — всюди де вони потрібні.
Попит на такі обчислення зростає, тобто, буде зростати і ринок периферійних дата-центрів. 

Очікується, що Amazon, Google, Facebook вийдуть на ринок периферійних дата-центрів у 2021 році.

Зростання попиту на спеціалістів сфери ЦОД

Дата-центри у всьому світі відчувають труднощі з пошуком кваліфікованих кандидатів. І ця тенденція погіршується, хоча кількість вакансій зростає.
Зараз у дата-центрах по всьому світу працює 2,02 млн фахівців. 

В аналіз потрапили понад 230 посад IT-співробітників з різними вимогами до критичності процесів: від проектування інфраструктури ЦОД до експлуатації.

Прогнози попиту на персонал у сфері ЦОД

Прогнози попиту на персонал у сфері світового ринку ЦОД у період 2019-2025 рр.

Також експерти прогнозують зростання попиту на працівників «вузького сегмента». Це фахівці, які проектують та будують дата-центри.

Динаміка попиту на персонал у сфері ЦОД

Порівняльна динаміка попиту на кваліфікацію спеціалістів сфери ЦОД у період 2019-2025 рр.