Сервери  незамінні складові бізнесу, які забезпечують високий рівень продуктивності та надійності у вирішенні різноманітних завдань. Без них складно уявити сучасну діяльність компаній. Проте, щоб забезпечити цю продуктивність на тривалий час, потрібно дотримуватись певних правил. Власне, у цій статті ми розглянемо п'ять корисних порад, які допоможуть підтримувати сервер у гарному стані.

Порада №1

Слідкуйте за оновленнями програмного забезпечення
Переконайтеся, що програмне забезпечення на вашому сервері оновлене до останньої версії, зокрема операційна система та інші серверні програми. Це важливо, оскільки оновлення зазвичай містять важливі патчі безпеки, які виправляють вразливості та зменшують ризик кібератак і несанкціонованого доступу до сервера. Крім того, вони також можуть містити покращення продуктивності, які забезпечують більш стабільну роботу сервера.

Порада №2

Стежте за ресурсами та очищуйте систему від “сміття”
Звертайте особливу увагу на навантаження процесора, обсяг використаної пам'яті та простір на жорсткому диску. А ще для оптимізації ресурсів регулярно перевіряйте та видаляйте непотрібні або застарілі файли і програми. Цей процес допоможе вивільнити ресурси та підвищити загальну продуктивність вашої системи, забезпечуючи ефективне використання сервера.

Порада №3

Створюйте резервні копії важливих даних на сервері
Якщо найбільший ваш страх — втратити дані, тоді регулярно створюйте резервні копії. У такий спосіб ви зможете захистити інформацію від можливих загроз.

Порада №4

Контролюйте апаратне забезпечення
Підтримуйте контроль за апаратним забезпеченням вашого сервера, щоб уникнути неполадок. Рекомендуємо регулярно проводити діагностику жорстких дисків, оперативної пам'яті та інших компонентів і вчасно виявляти проблеми. Особливо не забувайте заміняти несправні частини, аби попередити збої в роботі сервера та забезпечити безперебійну роботу системи.
Отже, ретельний контроль за програмним та апаратним забезпеченням, створення резервних копій даних та підтримка оптимальних умов експлуатації є вирішальними факторами для забезпечення безперебійної та ефективної роботи сервера. І дотримуючись цих порад, ви справді зможете продовжити термін служби системи. 

Порада №5

Слідкуйте за сервером і місцем, де він розташовується
Сервер обов’язково має знаходитись у прохолодному місці, адже він генерує значну кількість тепла через велике навантаження на обчислення. Таким чином, розташування сервера у прохолодному середовищі допоможе уникнути перегріву.
Також важливо слідкувати й за чистотою. Переконайтеся, що система охолодження працює ефективно, а всі вентилятори в робочому стані і чисті. Саме це допоможе зменшити ризик виникнення поломок та збільшити тривалість служби сервера.
В умовах блекаутів, забезпечити безперебійну роботу сервера стає все складніше. Розв'язати таку задачу допоможе комерційний дата-центр. Це спеціалізоване місце для розміщення обладнання клієнтів з необхідними інженерними системами: кондиціонуванням, пожежогасінням, моніторингом і найголовніше — гарантованим електропостачанням.

Так, наприклад, в дата-центрі GigaCenter окрім всіх необхідних інженерних систем  є два незалежних енерговводи та чотири власні дизельгенератори. В разі відсутності електропостачання на одному з енерговводів, робота всіх систем продовжиться на іншому. А дизельгенератори забезпечать роботу ЦОД навіть в умовах повного блекауту.